Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-10-31 19:53:00

Kurz attól tart, hogy Ausztria elveszíti szuverenitását a menekültpolitikában

Ausztria bejelentette, hogy kilép az ENSZ migrációs csomagja elfogadásának folyamatából. Sebastian Kurz kancellár azt mondta: attól tart, hogy országa elveszíti szuverenitását a menekültpolitikában. Ausztria a harmadik ország Magyarország és az Egyesült Államok mellett, amely nem vesz részt a globális paktumban. Az ENSZ migrációs csomagja elmossa a törvényes és az illegális bevándorlás közötti különbséget – egyebek mellett ezzel indokolta Sebestian Kurz, hogy országa miért lép ki a paktum elfogadásának folyamatából.

 

Az osztrák kancellár szerint a dokumentum nem szabályozza megfelelően a migrációt, ráadásul veszélyezteti az ország szuverenitását. Kurz hozzátette: nem ért egyet azzal sem, hogy a Földközi-tengerről kimentett bevándorlókat egyenesen Európába szállítsák.

Az Európai Bizottság sajnálatát fejezte ki az osztrák döntés miatt. Az unió soros elnökségét éppen betöltő ország ráadásul kulcsszerepet játszott a migrációval kapcsolatos tárgyalásokon.

„Sajnáljuk, hogy az osztrák kormány így döntött, de továbbra is úgy gondoljuk, hogy a migráció egy globális kihívás, amelyre csak globális megoldás adható, közös felelősségvállalással” – mondta a bizottság szóvivője.

A nem kötelező érvényű migrációs csomag elfogadásáról az ENSZ 193 országa 2016-ban egyezett meg. A dokumentum olyan témákkal foglalkozik, mint a menekültek integrációja, vagy éppen saját országukba való visszajuttatása.

A magyar kormány júliusban jelentette be, hogy kilép a folyamatból, az Egyesült Államok pedig Donald Trump megválasztása óta nem vett részt a tárgyalásokon.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink