Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-10-12 15:43:00

Elhagyta Amerikát Michael: 7 halott és elképesztő pusztítás maradt utána - videó

Legalább hét halálos áldozatot és óriási pusztítást hagyott maga után az Egyesült Államokban a Michael hurrikán. 5 ember Floridában, egy Georgiában és még egy Észak-Karolinában halt meg. A viharrá gyengült Michael péntek reggel elhagyta az országot és az Atlanti-óceán fölött haladt tovább.

Helikopterrel mentett ki az amerikai parti őrség szerdán egy túlélőt egy floridai városból, miután a Michael hurrikán lecsapott a régióra. A műveletről készített videót a védelmi minisztérium tette közzé. A szövetségi állam kormányzója csütörtökön helikopterről mérte fel a pusztítás mértékét. Utána nemzeti gárdistákkal is találkozott, akik szintén sok mentőakciót hajtottak végre.

"Ezt teszi a Nemzeti Gárda, még akkor is, ha őket is érinti a pusztítás. Az ő édesanyja is kórházban van" – mondta Rick Scott, a kormányzó a mellette álló gárdistáról.

A Mexikói-öböl felől érkező trópusi ciklon helyi idő szerint szerda délután érte el Florida északnyugati részét. A térségben készített légi felvételeken jól látszik, hogy a 250 kilométer per órás szél a földig tarolta az épületeket és fákat csavart ki. A látvány közelebbről is sokkoló. Ezen a településen romokban állnak a házak, az utakat pedig törmelék borítja.

"A barátnőm háza az utca végén teljesen elpusztult. Akárcsak ez a másik, ami egy barátomé volt, akivel együtt dolgoztam. Ott pedig egy közeli ismerősünk háza lett oda" – meséli egy lány.

A hurrikán letarolt egy több mint 60 éves, 2 hektáron működő, magántulajdonú állatkertet is. A személyzet egy szomszédos hotelben vészelte át a trópusi ciklont. Előtte biztonságba helyezték az állatokat, kettő mégis elpusztult. Több állatnak új lakhely kellett, ebben a gondozók munkáját a környező településekről érkező önkéntesek segítették.

Nagyon nehéz a gondozóknak két állatot elveszteni és látni, hogy mit történt a hellyel, amit szeretünk, és amibe ennyi időt és energiát fektettünk. Próbálunk erősek lenni, és újjáépíteni az állatkertet– mondta a park vezetője, Kayte Hogan.

A hurrikán trópusi viharrá gyengülve érte el Georgiát. Az Atlanti-óceán felé haladt tovább, és péntek reggel hagyta el a szárazföldet. Akkor öt szövetségi államban csaknem másfél millió háztartásban nem volt áramszolgáltatás. A vihar hatásait Marylandben, Delaware-ben, Virginiában és Észak-Karolinában is érezni lehetett, de nem annyira, mint Floridában.

atv.hu

További külföldi híreink