Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-10-12 15:50:00

Elszakadhat az ukrán és az orosz ortodox egyház

Megkapta a függetlenséget az ukrán ortodox egyház. Kijev elszakadhat Moszkva felügyelete alól a konstantinápolyi ortodox szinódus döntése értelmében. A kérdés már a Szovjetunió felbomlása óta többször napirendre került, most a kelet-ukrajnai háborús konfliktus miatt vált sürgőssé. Moszkva felháborodással fogadta a döntést és a Konstantinápollyal való szakítással fenyegetőzik.

Történelmi döntést hozott a konstantinápolyi ortodox szinódus.

„A Szent Szinódus megvitatta az ukrán felekezet kérdését, és arra a döntésre jutott, hogy a korábbi rendelkezésekkel összhangban Kijev autokefál, vagyis független ukrán egyházat hozhat létre” – fogalmazott az isztambuli találkozót követően a szinódus egy résztvevője.

Az ukrán és az orosz ortodox egyházak kapcsolata az elmúlt évtizedekben sem volt felhőtlen. A Szovjetunió felbomlásakor a kijevi patriarkátus Filaret pátriárka vezetésével kivált a Moszkvából irányított szervezetből, később egy helyi másik egyházi tisztségviselő is saját ukrán egyházat alapított. Válaszul a moszkvai pátriárka kiátkozta őket. A most megszületett döntésnek nem csak egyházi, hanem komoly politikai visszhangjai is vannak.

„A függetlenség kérdése messze túlmutat az egyházi életen. Ez az ország függetlenségét, nemzetbiztonságát valamint a világ geopolitikai helyzetét is alapvetően befolyásolja” – nyilatkozta Petro Porosenkó, ukrán államfő.

A Moszkvával tulajdonképpen háborús helyzetbe sodródott Kijev maga is erőteljesen szorgalmazta, hogy az egyház nyerje el a függetlenség jogát. A helyi politikai vezetés úgy látja: az ukrán közösséget túlságosan is behálózta a Kreml politikája.

Az oroszok már jelezték: nem fogadják el a döntést. A moszkvai pátriárka korábban azzal fenyegetőzött, hogy megszakítják a kapcsolatot a konstantinápolyi patriarkátussal, amennyiben nem a saját elképzeléseik szerint alakul az orosz-ukrán vita rendezése. Most ennek első lépéseként megtiltották püspökeiknek, hogy közösen isztambuli kollégáikkal közösen celebráljanak misét.

atv.hu

További külföldi híreink