Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-10-11 11:12:00

Kényszerleszállást hajtott végre a nemzetközi űrállomásra tartó Szojuz

A Szojuz MSZ-10 űrhajó visszatérő kabinja - fedélzetén egy orosz és egy amerikai űrhajóssal - a hordozórakéta meghibásodása miatt hajtott végre kényszerleszállást csütörtökön, röviddel a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőtérről történt felbocsátás után.

Kényszerleszállást hajtott végre a nemzetközi űrállomásra tartó Szojuz
Fotó: Reuters

Meghibásodás miatt kényszerleszállást hajtott végre Kazahsztánban a Nemzetközi Űrállomásra tartó Szojuz rakétával két asztronauta - jelentette az orosz média.

A BBC beszámolója szerint az űreszköz fedélzetén Alexszej Ovcsinyin orosz és Nick Hauge amerikai űrhajósok utaztak, akik nincsenek veszélyben. A két űrhajós állapotáról szóló híreket megerősítette a RIA Novosztyi orosz hírügynökség, hozzátéve, hogy nincs szükségük azonnali orvosi segítségre.

Az orosz hírügynökség úgy értesült, hogy Oroszország a Szojuzzal történt baleset nyomán úgy döntött, felfüggeszti minden embert szállító űrhajó tervezett indítását.

Kiemelték az űrhajósokat

Kiemelték a kényszerleszállást végrehajtott Szojuz űrhajó visszatérő kabinjából Nick Hague amerikai és Alekszej Ovicskin orosz űrhajóst a segítségükre érkezett mentőcsapat tagjai. "A kozmonauták élnek... Kiemelték őket, és jelenleg Dzsezkazganba tartanak velük" - közölte újságírókkal az űrügynökség munkatársa.

Korábbi jelentések szerint katonai deszantosok érkeztek arra a helyszínre, ahol ejtőernyővel földet ért a Szojuz MSZ-10 űrhajó visszatérő kabinja.
Dzsezkazgan, amelynek közelében földet értek, a Bajkonurhoz legközelebb lévő kazahsztáni város, amely mintegy 450 kilométerre észak-keletre fekszik az űrrepülőtértől.

atv.hu

További külföldi híreink