Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-10-11 07:01:00

10 millió ember éhezik Észak-Koreában

A zárkózott kommunista diktatúrában élők mintegy 40 százaléka alultáplált az ENSZ egyik szervezet szerint. A problémákat csak fokozza, hogy a korábbi konfliktusok miatt is megcsappant az élelmiszer segélyt felajánló országok száma, de a meglevő készletek szállítmányozásával is problémák vannak.

Hiába a látványos, békülékeny hangulat, Észak-Korea élelmiszer ellátása továbbra sincs megoldva – állítja a Világ Élelmezési Program.

„Kevés gyűlt össze, és amink van, azokat is nehéz az országba eljuttatni. A fuvarokat magáncégek végzik, de ők attól tartanak, hogy a szállítmányozással megsérthetik az embargós rendelkezéseket. Mások pedig attól tartanak, hogy csorba eshet a hírnevükön, ha Észak-Koreával hozzák őket összefüggésbe. Nem tudják azt, hogy a szankciók a humanitárius szállítmányokra nem vonatkoznak" – mutatja be nehéz helyzetüket Herve Verhoosel, az ENSZ szervezet szóvivője.

A szervezet azt mondja:

becsléseik szerint Észak-Korea lakosságának mintegy 40 százaléka alultáplált, és azonnal külföldi segítségre szorulna, ez mintegy 10 millió embert jelent.

„Égetően nagy szükségünk lenne pénzügyi támogatásra, jelenleg a költségvetésünk csupán alig harmada garantált. Sokan tartanak attól, hogy Észak-Koreába induló szállítmányokat finanszírozzanak, pedig ennek nem lenne szabad így lennie. A politikai, diplomáciai viták rendezése nem lenne szabad, hogy feltétele legyen a humanitárius segítségnyújtásnak" – mondja a szóvivő.

A Világ Élelmezési Program a kevés nemzetközi segélyszervezetek egyike, amely előtt nyitva áll az észak-koreai határ. Jelenleg a szervezet erőforrásai azt teszik lehetővé, hogy havonta mintegy 650 ezer embernek, főként nőknek és gyerekeknek juttassanak el élelmiszereket a zárkózott rezsimben.

Szakértők arra emlékeztetnek: az országot a '90-es évek közepén egyszer már példátlan éhínség sújtotta, aminek mintegy 3 millió halálos áldozata volt.

atv.hu

További külföldi híreink