Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-10-10 15:36:00

Kim Dzsong Un barátja máris bejelentkezett ENSZ-nagykövetnek

Nikki Haley cáfolta, hogy azért mondott volna le az Egyesült Államok ENSZ-nagyköveti posztjáról, mert 2020-ban indulna az elnök-választáson. Haley lemondása váratlan, de az amerikai elnök elfogadta. Donald Trump - távozása alkalmából - méltatta Haley munkásságát, mint mondta: közös erővel „sok problémát megoldottak”.

Bejelentette távozását Nikki Haley. Az Egyesült Államok ENSZ nagykövete nem indokolta, hogy két év után miért búcsúzik a poszttól – csupán annyit közölt, hogy az év végével lemond megbízatásáról.

„Az év végéig maradok a poszton, hogy az utánam következőnek mindent rendben át tudjak adni. Büszke vagyok arra, hogy ennek a csapatnak a tagja lehettem. A két év alatt szinte nyolcat öregedett az ember.

Olyan tárgyalópartnerekkel kellett dűlőre jutni, mint Oroszország, Irán vagy éppen Észak-Korea”

 – fogalmazott Haley.

A távozó diplomata ugyanakkor cáfolta, hogy elnöki ambíciókat dédelgetne 2020-ra, és ez állna a lemondása hátterében. Az elnökkel közös sajtótájékoztatóján Haley arról is beszélt: szerencsésnek érzi magát, hogy két évig ENSZ-nagykövet lehetett. Munkássága fő eredményei között Észak-Korea valamint Irán ügyét említette, valamint azt, hogy véleménye szerint sikerült az Izrael-ellenes elfogultságon változtatni.

Donald Trump elismerő szavakkal búcsúztatta a nagykövetet. „Nikki Haley egészen elképesztő munkát végzett el. Fantasztikus személyiség, olyan ember, aki elvégzi a feladatát. Már az év elején említette, hogy elképzelhető, hogy az év végén kis szünetet fog kérni” – mondta Trump.

Sokakat meglepetésként ért Haley döntése, de az nem volt minden előjel nélküli. A nagykövet egy szeptemberben közölt véleménycikkében például arról is írt: nem mindenben ért egyet Donald Trumppal.

Az elnök közölte: a következő két-három hét során fogja bejelenteni: kire számít Haley utódjaként. A megüresedett posztra egy önként jelentkező máris akadt:

Dennis Rodman egykori NBA kosárlabdázó a közösségi médiában kérdezte követőit arról: szerintük ő legyen-e az ország új ENSZ nagykövete?

atv.hu

További külföldi híreink