Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-10-01 21:47:00

Mutatjuk a legolcsóbb és legdrágább fővárosokat Európában

Szálloda, taxi, múzeum, ebéd, kávé, sör – ezek a turisták legfőbb költségei. A Wanderu észak-amerikai turisztikai portál most összehasonlította Európa fővárosait. Meglepő eredmény jött ki, Budapest drágább, mint Luxemburg.

Mutatjuk a legolcsóbb és legdrágább fővárosokat Európában

A Wanderu.com bostoni központú idegenforgalmi oldal részletes elemzésben mutatta be Európa fővárosainak árait. Az eredmény összességében nem meglepő, a legdrágább városokról valóban ismert, hogy csillagászati árakkal dolgoznak. Nyert Monaco, második Reykjavik (Izland), a harmadik Dublin (Írország) lett. A legolcsóbbak pedig a szegényebb balkáni államok fővárosai: Szkopje (Macedónia), Pristina (Koszovó) és Podgorica (Montenegró).

Északiak

A sorrendben azonban van néhány vaskos meglepetés. Norvégia például elképesztően drágának tűnik, de e lista szerint tíz európai főváros is megelőzi, a skandináv fővárosok például mind, vagyis Reykjavík mellett Stockholm, Helsinki és Koppenhága is előtte végzett.

Budapest a középmezőnyben foglal helyet, de némi meglepetésre nem csak szegényebb keleti és déli államokat előzünk meg, de olyan hírhedten drága városokat is, mint Luxemburg, Madrid, vagy Moszkva.


A magyarázat alighanem a turisták fogyasztói kosarában rejlik. A legtöbbet ugyanis minden utazó a szállásra költi, ha ebben visszafogottabb egy város, akkor olcsóbbnak tűnhet.

Miközben, amikor megélhetési költségeket nézünk, akkor például Moszkva eléggé elől szokott végezni, mert a lakhatás költségeit erősen megdobja az ingatlanok ára, amely ezen összehasonlításban értelemszerűen nincsen benne. A drága Moszkva pedig azzal lehetett még nagyon sikeres, hogy a közlekedés, legyen szó közösségi közlekedésről, vagy taxiról, egy nagyságrenddel olcsóbb a szovjet utódállamokban, mint például Londonban.

Néhány aránypár

Bármilyen költséget is viszonyítunk, a legolcsóbb és a legdrágább városok között bőven lehet egy tízes szorzó. Ha Bakuban, Kisinyovban, vagy Kijevben sörözünk, akkor legalább egy tucat sört vehetünk abból a pénzből, amennyibe Párizsban, vagy Oslóban kerülne egyetlen korsó.

Ankarában tízszer ebédelhetünk meg annyiból, amennyiben Bernben, vagy Vadúzban fáj egy átlagos ebéd.

Egyedül a kávé esetében kisebb a szórás, Tiranában egy euró egy presszó, de még Északon, például Koppenhágába is megkapjuk 4-5 euróért a kávét.

atv.hu/Index

Ajánlom

További külföldi híreink