Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-09-24 20:26:00

Mint egy időzített bomba - mindenki a Katla vulkán kitörését várja

Rettegnek Izland polgárai, mivel bármelyik pillanatban kitörhet a Katla.

Mint egy időzített bomba - mindenki a Katla vulkán kitörését várja

Az ország déli részén lévő tűzhányó legutóbb 1918-ban volt aktív, de most, 100 év után újra forró lávával áraszthatja el a környező területeket. Hamujával pedig beterítheti a légteret, megbénítva a légi közlekedést.

Brit és izlandi kutatók megállapították, hogy az 1512 méter magas vulkán hatalmas mennyiségű szén-dioxidot bocsát ki – naponta körülbelül 12-24 kilotonnányit. Ebből arra lehet következtetni, hogy a Katla magmakamrája lassacskán kezd megtelni, így hamarosan hatalmas erővel tör majd ki. Ám azt egyelőre még a szakértők sem tudják megjósolni, mikor következik be a katasztrófa.

A legnagyobb aggodalmat az kelti, hogy a Katlának már rég ki kellett volna törnie: történelmi leírások alapján korábban ez 60 évenként történt meg, most azonban már egy évszázada nem aktív az tűzhányó. A felgyülemlett lávának egy 900 méter vastag jégsapkán kell majd átjutnia, így még egy kisebb kitörés esetén is nagyobb hamufelhő szállhat fel, mint 2010-ben, a Katlától 20 kilométerre fekvő Eyjafjallajökull kitörésekor. Akkor közel 100 ezer járatot kellett törölni Európa-szerte a rossz látási viszonyok és a gépekre veszélyes mikropor miatt.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink