Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-09-23 17:27:00

Szétválaszthatnak egy 67 éve boldog házasságban élő idős párt

Mary és Frank egészsége már nem a régi, ennek ellenére eddig boldogan éltek együtt egy idősek otthonában. Mary Alzheimer-kóros, Frankot reuma kínozza és nagyot hall. Az idősek otthona havonta 8000 fontba kerül, ez az összeg az angol átlagfizetés több mint háromszorosa.

Az idős pár a házát már eladta, hogy tudja fedezni a költségek egy részét, a család viszont nem merte még nekik elmondani, hogy lassan elfogy a pénzük, mert attól félnek, Frank belehalna, ha a feleségétől külön kellene élnie - írja a blikk.hu.

Lányuk, Joanne Downes azt mondta, ha nem tudnak hamarosan fizetni, a szüleit szétválaszthatják. "Teljesen tönkretenné őket, ha hét évtized után egymástól külön kellene élniük. Nem tudok, és nem is akarok beletörődni abba, hogy lehet, hogy többé nem látják egymást" - mondta az 57 éves nő a Mirrornak.

Az idősek állandó felügyeletet igényelnek: Mary Alzheimer-kórja olyan mértéket öltött, hogy időnként elveszti a fonalat beszélgetés közben, és amíg még otthonában élt, többször előfordult, hogy elfelejtette, hol lakik, a szomszédok jóindulatán múlt, hazatalál-e. Frank csak járókerettel tud közlekedni, és az ízületei miatt a mosdóhasználatban és a tisztálkodásban is segíteni kell neki, ráadásul majdnem teljesen süket. 


Az állami szociális háló csak Mary ellátását fizetné, úgy vélik, Frank még képes lenne önállóan ellátni magát, ezért, ha a gyerekei nem tudják tovább fizetni az öregek otthonát, Franknak ki kell költöznie.

Barbara Keeley, brit miniszter a lapnak elmondta: egyre több embernek okoz anyagi nehézséget az idős rokonokról való gondoskodás az Egyesült Királyságban. A problémát csak tetézi, hogy tavaly havonta 12 idősek otthona zárt be országszerte.

atv.hu

További külföldi híreink