Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-09-19 06:31:00

Közös nyilatkozatot írt alá a dél-koreai és az észak-koreai vezető

Észak-Korea az atomfegyver-mentesítés irányába mutató konkrét lépésekbe egyezett bele - jelentette be Mun Dzse In dél-koreai elnök szerdán Phenjanban.

Közös nyilatkozatot írt alá a dél-koreai és az észak-koreai vezető

A dél-koreai elnök Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel közös sajtótájékoztatóján közölte azt is, hogy Kim hozzájárul ahhoz, hogy nemzetközi szakértők jelenlétében véglegesen leszereljék a nukleáris létesítményeket.   

Mun kijelentette: a két Korea megállapodott abban, hogy "eltávolítson minden olyan veszélyt, amely háborúhoz vezethet a félszigeten". A dél-koreai politikus aláhúzta: "a teljes atomfegyver-mentesítés a már nem is olyan távoli jövőben megvalósulhat". Kim kifejezte azt a szándékát, hogy hamarosan szeretne Szöulba látogatni.

Közös nyilatkozatot is aláírt a két ország vezetője Phenjanban - közölte a Korea-közi csúcs szöuli sajtóközpontja. 

Az eseményről készült felvételeken látható, hogy a két politikus kézjegyével látja el a nyilatkozatot, majd kezet ráz egymással. A ceremóniát a Pekhvavon állami vendégházban rendezték, ahol a dél-koreai elnököt és kíséretét szállásolták el.   

A nyilatkozattal párhuzamosan No Kvang Csol észak-koreai és Szong Jong-mu dél-koreai védelmi miniszter átfogó katonai megállapodást írt alá a feszültségek csökkentéséről, valamint arról, hogy elejét vegyék a véletlen katonai incidenseknek.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink