Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-09-11 16:46:00

Egymillió embert evakuálnak a Florence hurrikán miatt

Több mint egymillió ember evakuálását rendelték el Dél-Karolina partvidékén a közelgő Florence hurrikán miatt. A trópusi ciklonok erejét mérő ötfokozatú skálán a Florence már most négyes fokozatú. Ráadásul tovább erősödhet, mire csütörtökön eléri a szárazföldet, - az előrejelzések szerint - Észak és Dél-Karolina határánál.

Repülőt küldtek amerikai tudósok a Florence hurrikán alacsony légnyomású, középső részébe. A gép olyan adatokat gyűjtött, amelyek a földről, vagy műholddal nem hozzáférhetőek, viszont szükségesek az előrejelzéshez. Közben Észak- és Dél-Karolinában már készülnek a ciklonra.

„A hurrikán egyre erősebb, és az útjában vagyunk. Azt mondják, életveszélyes, és tudjuk ez mit jelent. A hullámok a part mentén, az esőzés pedig beljebb is áradást okozhat. Veszélyes lesz a szokatlanul erős szél is” – mondta Roy Cooper, Észak-Karolina kormányzója.

A hurrikán széllökéseinek sebessége eléri a 220 kilométer/órát. Idén ez lehet az eddigi legnagyobb trópusi ciklon, ami eléri az Egyesült Államok szárazföldi részét. Észak-és Dél-Karolina régiójában pedig utoljára 1989-ben tombolt hasonló erejű hurrikán.

„Gondolják át, merre menekülhetnek és hogy lépnek kapcsolatba családtagjaikkal, főleg az idősekkel. Töltsék fel élelmiszer-, ivóvízkészletüket, legyen zseblámpájuk, elemük, gyógyszerük, legyenek meg az irataik. Gondoskodjanak a háziállatokról”- figyelmeztetett a kormányzó.

Később Muriel Bowser washingtoni polgármester Twitter-bejegyzésben jelentette be, hogy csatlakozik Virginiához, valamint Észak-, és Dél-Karolinához és rendkívüli állapotot hirdettek az Egyesült Államok fővárosában, Washingtonban is.

Donald Trump elnök kedden nyilatkozatot írt alá, amellyel szükségállapotot hirdetett ki Észak-, és Dél-Karolinára. Ezzel szövetségi pénzösszegeket és más segítséget tett lehetővé a két déli állam számára. Twitter-bejegyzésében leszögezte: "sok év óta ez az egyik legrosszabb vihar, amely a keleti partvidéket sújtja".
   
Dél-Karolinában kedd délig - a Henry McMaster kormányzó által megadott határidőig - befejeződött a partvidéki területek kiürítése, Észak-Karolinában és Virginia tengerparti vidékein még tart a kötelező evakuálás. Az észak-karolinai hatóságokat aggodalommal tölti el, hogy a Florence hurrikán várhatóan egy atomerőmű közelében, Southport városkánál ér partot. A szakemberek szerint a hurrikán kicsit ugyan csendesülhet is, de várhatóan 5-ös erősségű lesz, mire partot ér.
   
Ralph Northam, virginiai kormányzó hivatala közleményt tett közzé, és ebben felhívta a figyelmet, hogy az állam belső vidékein "katasztrofális áradások, erős szél és szinte bizonyosan tömeges áramkimaradások várhatóak". Bizonyos területeken akár 50 centiméternyi csapadék is hullhat. A Potomac folyó partján fekvő virginiai Alexandria óvárosában már térdig érő víz öntötte el az utcákat, vízben állnak az éttermek és a kávézók.
   
Az amerikai haditengerészet kivezényelte a nyílt óceánra a Virginiában állomásozó mintegy 30 hadihajóját.


    
Kedden a kora délutáni órákban sajtótájékoztatót tartott Phil Murphy, New Jersey kormányzója is. Mint mondta: ebben az államban is készülnek a hurrikánra- írja az MTI.  
   
Jeff Byard, a szövetségi Katasztrófa-elhárítási Hivatal (Fema) tisztségviselője több amerikai televíziónak is nyilatkozott. "Ez a vihar rendkívüli károkat okoz majd az országnak, hosszú idő kell majd az újjáépítéshez" - mondta. Jelezte azt is: a tengerparti vidékektől távol, az ország belsejében lévő tagállamokat - így például Nyugat-Virginiát, Pennsylvaniát, sőt, még Ohiót is - érinti majd a nagy kiterjedésű viharzóna.
   
Közben Hawaiihoz az Oliviának elnevezett trópusi vihar közelít, az előrejelzések szerint szerdán reggel éri el a hawaii Nagy Sziget (Big Island) partjait. A közintézményeket, nemzeti parkokat és iskolákat keddtől zárva tartják. A trópusi vihar a meteorológusok szerint 38-44 centiméternyi csapadékot hoz majd.

atv.hu

Jakupcsek plusz minden hétköznap 20:30-tól az ATV-n:

További külföldi híreink