Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-09-10 09:46:00

Erdogan nem tud leállni: ismét több tucat ember ellen adtak ki elfogatóparancsot

Újabb 89 ember, köztük 71 aktív szolgálatot teljesítő katona ellen adtak ki elfogatóparancsot hétfőn Isztambulban azzal a gyanúval, hogy kapcsolatban állnak a 2016. júliusi puccskísérletért felelőssé tett gülenista hálózattal - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

Erdogan nem tud leállni: ismét több tucat ember ellen adtak ki elfogatóparancsot

Az ügyészség szerint 18 további érintett a haderőbe beépülő gülenisták mozgalmi "tanítómestereként" tevékenykedett.


A reggeli órákban 56 gyanúsítottat már őrizetbe is vettek a hatóságok.

A török vezetés az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi hálózatát teszi felelőssé a 2016-os hatalomátvételi incidensért. A hivatalos álláspont szerint a terrorszervezetnek nyilvánított mozgalom tagjai céltudatosan, hosszú évek alatt szivárogtak be az állami szférába, így a haderő soraiba is.
   
A feltételezett gülenisták elleni hatósági fellépés a puccskísérlet óta szakadatlan. Törökországban az elmúlt 26 hónap alatt összesen több mint 159 ezer embert vettek őrizetbe, legalább 77 ezret pedig előzetes letartóztatásba is helyeztek azzal a gyanúval, hogy közük lehet a Gülen-hálózathoz és azon keresztül az összeesküvéshez. Eddig a haderő legkevesebb 14 ezer 633 tagját menesztették állásából a gülenista mozgalommal összefüggésben. Közel hétezer egykori katona jelenleg is börtönben van.
   
A rendszeres tisztogatások nem közvetlenül csak a puccsistákat sújtják, hanem a hálózat tagjait és Gülen támogatóit is.

atv.hu / MTI

Jakupcsek Plusz szeptember 10-től az ATV műsorán:

További külföldi híreink