Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-08-30 19:26:00

"Ízléstelen vicc volt" - Costa Gavras filmrendező halálhírét keltették, de él és virul

Costa Gavras görög származású francia filmrendező saját maga is cáfolta halálhírét, amely egy megtévesztő Twitter-üzenet miatt kezdett terjedni csütörtökön.

"Ízléstelen vicc volt" - Costa Gavras filmrendező halálhírét keltették, de él és virul

A 85 éves Oscar-díjas filmes, a Z, avagy egy politikai gyilkosság anatómiája és az Eltűntnek nyilvánítva című filmek alkotója az ERT görög állam televíziónak azt mondta, "ízléstelen vicc volt" a halálhíre.  

Az álhír a MZorbaGR nevű Twitter-felhasználónál jelent meg, azt a látszatot keltve, mintha Mürszini Zorba kulturális miniszter írta volna, így az egész világon sok híroldal azonnal átvette.   

Az álhírt egy újabb bejegyzés követte: "A fiók hamis, egy Tommaso Debenedetti nevű olasz újságíró hozta létre".   

Debenedetti saját bevallása szerint azért hoz létre megtévesztő nevű fiókokat, "hogy a közösségi oldalak gyengeségére" hívja fel a figyelmet. Több ízléstelen tréfa fűződik már a nevéhez: bejelentette J.K. Rowling, Mihail Gorbacsov, Fidel Castro és XVI. Benedek pápa halálát is.   

"Jól működnek a halálhírek a Twitteren. Sajnos az újságírókat vonzza a sebesség. A hamis hírek exponenciálisan terjednek" - nyilatkozott Debenedetti 2013-ban az AFP-nek. Costa Gavras jelenleg Janisz Varufakisz volt görög pénzügyminiszter könyvének adaptálásán dolgozik.

atv.hu

További külföldi híreink