Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-08-16 18:44:00

Meghalt a volt indiai kormányfő

Elhunyt 93 éves korában, csütörtökön Atal Behari Vadzspaji volt indiai kormányfő.

A politikus, költő és egykori újságíró hosszú betegséget követően halt meg Újdelhiben - közölte Narendra Modi hivatalban lévő miniszterelnök, aki betegágyánál látogatta meg egykori mentorát. "Halála számomra, személyes és pótolhatatlan veszteség" - mondta Modi. Hozzáfűzte: Vadzspaji "fektette le egy erős, jómódú és befogadó India alapjait a 21. században".

Vadzspaji a kormányzó hindu nacionalista párt, a Bharatíja Dzsanata Párt (BJP) 1990-es években uralkodó politikai erővé történt felemelkedését kövezte ki. A háromszor miniszterelnöki tisztséget ellátó Vadzspaji utoljára 1998 és 2004 között vezette Indiát kormányfőként.

A népszerű politikus a többi között azzal vált ismertté, hogy nukleáris kísérleteket rendelt el hivatali ideje alatt atomhatalommá téve Indiát, emellett a béke érdekében tett erőfeszítések keretében - diplomácia gesztusként - 1999 februárjában a rivális Pakisztánba látogatott, ahol Navaz Saríf volt pakisztáni miniszterelnökkel találkozott. A Reuters brit hírügynökség szerint Vadzspaji a hindu nacionalizmus mérsékelt ágát képviselte, akit politikai ellenfelei is tiszteltek, szemben a megosztó figurának számító Narendra Modival.

A 2004 óta visszavonultan élő Vadzspajit két hónapja szállították kórházba veseelégtelenség miatt, állapota azonban rohamosan romlott.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink