Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-08-09 18:46:00

Marie Curie legyőzte Margaret Thatchert, Jane Austent és Diana hercegnőt

A BBC közvélemény-kutatásának szakértői a radioaktivitás lengyel kutatóját, Marie Curie-t szavazták meg a legbefolyásosabb nőnek.

Marie Curie legyőzte Margaret Thatchert, Jane Austent és Diana hercegnőt

A politika, a tudomány, a sport, a technológia és az irodalom fontos területek. Lehetetlen olyan témakört találni, amelyre nők nem voltak nagy hatással. Tehát az a feladat, hogy megkeressük azt a nőt, aki egy adott területen a legnagyobb hozzájárulást tette, mindig nehéz lesz. De a szakértők végül leszűkítették a kört. A BBC olvasói 100 nő közül választhattak, akik tíz, különböző területen alkottak maradandót.

A legtöbb voksot végül Marie Curie kapta, az olvasók szerint ő tette a legtöbbet azért, hogy megváltoztassa a világot.

A tudós, akinek felfedezései a sugárzás területén hozzájárultak a röntgenfelvételek és rákkezelések kifejlesztéséhez, a BBC History Magazine közvélemény-kutatásában megverte Margaret Thatcher-t, Diana hercegnőt és Jane Austent is.

A második helyet Rosa Parks – a polgárjogi mozgalom aktivistája – kapta, aki a faji szegregáció ellen tiltakozott az USA-ban, amikor egy utasszállító buszon megtagadta, hogy átadja egy fehér utasnak a helyet. Emmeline Pankhurst brit szüfrazsett lett a harmadik.
Curie volt az első, aki két Nobel-díjat nyert: egyet a fizika, egyet pedig a kémia területén és ő alkotta meg a „radiation” (sugárzás) szót is.

Nehéz gyermekkora volt szülőhazájában, Lengyelországban, majd jött az elnyomó orosz uralom. Anyja meghalt, amikor tíz éves volt, és hat évig nevelőnőként kellett dolgoznia.

Marie Curie Párizsban, a Sorbonne-on tanult, ott találkozott Pierre Curie fizikussal, és a pár az életét a tudománynak szentelte. Egy fészerben berendezett primitív laboratóriumban elkezdte feltörni a radioaktivitás titkait.

Marie Curie az I. világháborúban a Vöröskeresztnek dolgozott, és segített a röntgengépek beállításában, de a hosszú távú sugárterhelés miatt leukémiás lett, és 1934-ben – 66 éves korában halt meg.

atv.hu / Mail Online

További külföldi híreink