Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-07-24 21:36:00

Trump: Washington kész "valódi megállapodást" kötni Iránnal

Washington kész "valódi megállapodást" kötni Iránnal az ország atomprogramjáról - hangoztatta Donald Trump amerikai elnök egy Missouriban rendezett koferencián.

Az elnök -  alig pár nappal azután, hogy megfenyegette Iránt - ezúttal "valódi megállapodásról" beszélt, bár nem részletezte, mire gondolt.

"Majd  meglátjuk, mi lesz, mi készen állunk egy  valódi megállapodásra, nem olyanra, amilyet az előző kormányzat kötött, az igazi katasztrófa volt"

- fogalmazott Trump a Missouri államban lévő Kansas Cityben egy veteránok számára rendezett konferencián. Majd hozzátette: szerinte Irán magatartása megváltozott azóta, hogy Washington egyoldalúan felmondta a korábbi többhatalmi megállapodást. "Mondhatom, Irán nem ugyanaz az ország többé" - közölte.

Donald Trump kitért Észak-Koreára is. Megerősítette: hitelt érdemlőek azok a  jelentések, miszerint Phenjan  egy kulcsfontosságú rakétakísérleti telepén  megkezdte a  bontási munkálatokat. "Éppen a most érkezett fotók bizonyítják" -  jelentette ki és leszögezte, hogy "nagyra becsüli" a phenjani döntést.

Felidézte, hogy Kim Dzsong Un észak-koreai vezető a múlt hónapban Szingapúrban tartott csúcstalálkozón ígéretet tett egy kísérleti telep felszámolására. Trump kijelentette azt is, hogy a Szingapúrban tett ígéretéhez híven Észak-Korea  "nagyon hamarosan" megkezdi a koreai háborúban elesett amerikai katonák földi maradványainak hazaszállítását. "A jelek szerint  minden nagyon jól alakul" - hangoztatta Trump.

Mike Pompeo, amerikai külügyminiszter Washingtonban - az ausztrál külügyminiszterrel tartott közös sajtókonferencián - szintén kitért Észak-Koreára. Leszögezte: a kísérleti telep felszámolása összhangban van a Szingapúrban tett ígérettel.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink