Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-07-21 12:49:00

Tovább gyűrűzik a botrány Macron megvadult testőre körül

A francia hatóságok őrizetbe vettek szombaton három rendőrt az Emmanuel Macron francia államfő egyik testőrét érintő botránnyal összefüggésben.

A párizsi ügyészség tájékoztatása szerint mindhárom rendőrt felfüggesztették állásából.

Az ügyészség csütörtökön indított vizsgálatot Alexandre Benalla, az elnöki hivatal egyik, biztonságért felelős munkatársa ellen,


aki májusban egy diáktüntetésen rendőrségi rohamsisakot viselve bántalmazott egy férfit, és durván bánt két nővel.

A három rendőrt azzal gyanúsítják, hogy ellopták és átadták Benallának az incidens helyszínén készített rendőrségi felvételeket. Benalla saját védelmében próbálta őket felhasználni, amikor az elnöki hivatalban foglalkoztak az üggyel. A rendőrségi felvétel átadása szolgálati titok kiszolgáltatásának számít, és súlyos törvénysértésnek minősül.
    
Az üggyel összefüggésben pénteken vették őrizetbe Benallát, illetve Macron pártjának egyik biztonsági emberét, Vincent Crase nyugalmazott csendőrt, aki ugyancsak az incidens helyszínén volt. Mindkettejük őrizetét szombaton meghosszabbították 24 órára.
    
Szombat reggel házkutatást tartottak Benalla lakásában, Párizs délnyugati Issy-les-Moulineaux nevű peremkerületében. A parlament vizsgálóbizottságot hozott létre az ügy tisztázására. Gerard Collomb belügyminiszter hétfőn ismerteti a parlamenti képviselőkkel, hogy állnak a hatóságok az incidens kivizsgálásával.

atv.hu / MTI

További külföldi híreink