Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-07-20 20:43:00

Több mint 40 kurd harcost semlegesített a török hadsereg

A török hadsereg pénteki közleménye szerint a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) 43 feltételezett tagját semlegesítette az elmúlt hétben folytatott műveletei során Törökország délkeleti és Irak északi részén. A fegyveres erők akcióiban egy török katona meghalt, kettő megsebesült.

A török hadsereg honlapján pénteken közzétett jelentés szerint 43 kurd harcost öltek meg, sebesítettek meg vagy ejtettek foglyuljúlius 13 és 19 között.

A török biztonsági erők állítása szerint a műveletek során lefoglaltak 39 puskát, egy géppuskát, hat pisztolyt, egy rakétavetőt és 26 kilogramm robbanószert.

A Törökország, az Európai Unió és az Egyesült Államok által is terrorszervezetnek tartott PKK 1984 óta folytat fegyveres felkelést Délkelet-Törökországban a kurd kisebbség függetlenségéért, főhadiszállása azonban az Irak északi részén fekvő Kandil-hegységben van.

A török légierő már a korábbi években is rendszeresen hajtott végre csapásokat az iraki határ túloldalán, Ankara az elmúlt időszakban azonban fokozta a beavatkozás intenzitását, és a szárazföldi erőit is bevonta a műveletekbe.

Az összecsapások 2015 nyarán, két és fél év tűzszünetet követően újultak ki, és tartanak is azóta.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink