Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-07-11 15:58:00

Megjött az első videó a kórházban lábadozó thai gyerekekről

Kicsit lefogytak és néhányan tüdőfertőzést kaptak, de máskülönben jól vannak a thaiföldi barlangból kimentett gyerekek. Erről a kórházba szállításuk után beszélt a thai egészségügyi minisztérium felügyelője. A mentőakció vége majdnem tragédia lett. Ahogy kiért az utolsó gyerek, a vízszintet szabályozó szivattyú elromlott, a segítőknek pedig rohanniuk kellett, hogy épségben kiérjenek.

Megjött az első videó a kórházban lábadozó thai gyerekekről

Komoly előkészületek előzték meg a thaiföldi barlangban rekedt fiatalok kimentését. Az esőzések miatt elárasztott járatokból sok vizet szivattyúztak ki. Végül mindenkit felszínre hoztak.

A fiatalok most kórházban lábadoznak, egyelőre senkivel nem érintkezhetnek, a családtagjaikkal is csak üvegfalon keresztül találkozhattak.

„Annyira örültem, hogy sírva fakadtam. Alig várom, hogy láthassam őket és együtt focizhassunk” – mondta a kimentett fiúk egyik közeli barátja.

A barlang az ország egyik északi tartományában található. A csapatot helikopterekkel, majd mentőautókkal vitték egy 70 kilométerre lévő kórházba.

A mentésben életét vesztette az egyik búvár, róla megemlékezett a thai miniszterelnök is. A kormányfő egyúttal köszönetet mondott a mentőakció résztvevőinek és segítőinek, különös tekintettel a külföldieknek.

„Szeretném kifejezni hálámat mindenkinek, aki részt vett a mentésben, vagy segítette azt szakértelmével, vagy eszközökkel” – Prayuth Chan-Ocha miniszterelnök.

A csapat június 23-án rekedt a föld alatt. 9 nappal később találtak rájuk, de kimentésük csak múlt vasárnap kezdődött.

A mentőakció vége majdnem tragédia lett. Ahogy kiért az utolsó gyerek, a vízszintet szabályozó szivattyú elromlott, a segítőknek pedig rohanniuk kellett, hogy épségben kiérjenek.

A fiúk átlagosan 2 kilót fogytak és néhányukat tüdőfertőzéssel kezelik, de különben jól vannak. A vasárnap elsőként kihozott fiúkat szüleik csak védőöltözetben, 2 méteres távolságból láthatták.

Nem kaptak altatót, jól alszanak. Nagyon jó a lelki állapotuk, talán mert együtt maradtak – mondta egy illetékes.

atv.hu

További külföldi híreink