Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-07-11 16:10:00

Európába jött Trump, és keményen beleszállt a németekbe

Az amerikai elnök a brüsszeli kétnapos NATO-csúcson vesz részt. Már a tárgyalások előtt keményen bírálta Németországot, véleménye szerint Berlin Oroszország foglya, és kritizálta azt is, hogy a németek évente dollár-milliárdokat fizetnek Moszkvának olajért és gázért, miközben – véleménye szerint – Amerika rengeteget költ a kontinens védelmére.

Európába jött Trump, és keményen beleszállt a németekbe

Kétnapos NATO-csúcstalálkozó kezdődött szerdán Brüsszelben, melynek legfontosabb témája a tagországok védelmének fokozása illetve a katonai költések növelése. Az amerikai elnök, aki maga is részt vesz a találkozón, már kezdés előtt éles bírálatokat fogalmazott meg.

„Németországot az oroszok irányítják, mivel az ország energiaszükségletének 60-70 százaléka érkezik onnan, és most még új csővezeték is lesz. Véleményem szerint ez egyáltalán nem helyénvaló, és a NATO számára is rendkívül káros. Erről mindenképpen beszélnünk kell Berlinnel”

– fogalmazott Trump, aki munkareggelin vett részt Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral a brüsszeli amerikai nagykövetségen.

Az elnök bírálta az Északi-Áramlat 2 orosz gázvezeték tervezett megépítését, és a német kormányt felszólította védelmi költségvetése növelésére. Ez utóbbi komoly fejfájást okozhat a német kabinetnek: friss felmérések szerint a németek többsége ugyanis nem ért egyet azzal, hogy az országban a GDP 1,5 százalékánál többet költsenek védelemre, miközben Trump egy NATO célkitűzésre hivatkozva 2 százalékot várna el.

Később, miután tárgyalt Merkellel, a problémák ellenére "nagyon jónak" nevezte a kapcsolatát a német kancellárral. "Nagyon-nagyon jó kapcsolatunk van a kancellárral. Fantasztikus a viszonyunk Németországgal" - hangoztatta Trump a közös sajtóértekezleten, amelyen tájékoztatása szerint a katonai költségvetés növeléséről, kereskedelmi kérdésekről és az általa délelőtt élesen bírált Északi Áramlat-2 orosz gázvezetékről is szó volt.
    
Merkel arról számolt be, hogy ezen témák mellett a migráció ügyéről is egyeztettek, és leszögezte, hogy várakozásokkal tekint a további tárgyalások elé Trumppal, az Egyesült Államok ugyanis továbbra is fontos partnere Németországnak.

Az amerikai elnök több európai ország vezetőjével is találkozhat a napokban. „Sok mindenről beszélnünk kell, nagyon különleges a kapcsolatunk Amerikával. A védelmi és biztonsági kapcsolatokról különösen fontos most szót ejtenünk, de a kereskedelmi kérdéseket is napirendre vesszük” – nyilatkozta Theresa May brit kormányfő.

Donald Trump a tervek szerint NATO csúcs után utazik Londonba, a jövő hét elején pedig Helsinkiben Vlagyimir Putyinnal fog találkozni.

atv.hu

További külföldi híreink