Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-07-10 20:02:00

Üvegfalon keresztül találkozhatnak családjaikkal a kimentett thai gyerekek

Sikeresen kimentették a barlangban rekedt 12 fiút és edzőjüket Thaiföldön. A tizenéves gyerekek több mint 17 napot töltöttek a mélyben, miután a víz elborította a barlang kijáratát. Az elsőként kimentett fiúk az orvosok szerint jól vannak, de egy ideig kórházban kell maradniuk. A mentőakcióban összesen 90 búvár vett részt, és a világ számos országa adott támogatást hozzá.

Az utoljára kimentett gyerekeket szállítják a mentőautók a helyi kórházba Thaiföldön. A 13 fős csoport utolsó tagjai helyi idő szerint háromnegyed 6 körül értek a felszínre, óriási megkönnyebbülést okozva az egész világnak.

Mérnökök, búvárok, és más szakemberek százai dolgoztak azon napok óta, hogy a fiúkat épségben kiszabadítsák a barlang fogságából.

„Nagyon boldogok voltunk, amikor épségben találtuk meg őket, most pedig mindenki kijutott a barlangból. A mentési projekt sikeres volt.” – mondja a mentés egyik résztvevője.

Az utoljára kimentett gyerekek állapotáról még nincsenek hírek, de a thai egészségügyi miniszter elmondta, az egy nappal korábban felszínre hozott fiúk jókedvűek, jó állapotban vannak, és egyiküknek sincs láza. Fertőzést azonban mindegyikőjük szervezetében találtak, ezért legalább egy hétig bent tartják őket a kórházban. Éppen ezért családjaikkal is csak üvegfalon keresztül találkozhattak.

Az őket kezelő orvos azonban arról is beszélt, hogy a fiúk sajnos nem fogadhatják el a FIFA meghívását a világbajnokság döntőjére, hiszen akkor még kórházban kell lenniük.

A 11 és 16 év közötti gyerekek és 25 éves foci edzőjük június 23-án mászott le az észak-thaiföldi barlangba. Kijönni azonban nem tudtak, mert a heves esőzések miatt a víz elárasztotta a barlang kijáratát. A mentőcsapatok napokkal később, 4 kilométerre a bejárattól találtak rá a csoportra egészségesen.

A mentést végül összesen 90 profi búvár segítségével végezték, amelyhez a világ számos országa nyújtott anyagi és szakmai segítséget.

atv.hu

További külföldi híreink