Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-06-23 07:46:00

Holnaptól a szaúdi nők is vezethetnek autót

Vasárnaptól Szaúd-Arábiában is vezethetnek autót a nők. Ezt a konzervatív szunnita vezetés évtizedeken át nem engedélyezte nekik. A lépés Mohamed bin Szalmán koronahercegnek köszönhető, aki elkötelezte magát amellett, hogy megreformálja az országot.

Szimulátor segítségével tanítanak vezetni egy fiatal lányt Szaúd-Arábiában. Nemsokára igazi autóban is tesztelhetik magukat a nők a királyságban.

„Június 24-én elmegyek édesanyám házához és elviszem egy körre. Ez az első dolog, amit tenni szeretnék, csak én és az édesanyám, egyedül az úton” – mesélte terveit a lány.

Bár a szaúdi törvények hivatalosan nem tiltották a nőknek a vezetést, de a gyakorlatban a nők nem kaphattak vezetői engedélyt. Az egyik legnagyobb akadály az volt, hogy a vezetéshez a nőknek le kellett volna venni az egész arcot eltakaró burkát, ezt azonban a saría-törvények tiltották. Ezen a szabályozáson enyhített tavaly Szalmán király. Sok nő úgy érzi ez egy lépés az egyenlőség felé.

„Ez megfogja változtatni az életünket. Sokkal könnyebb lesz az élet azzal, hogy választhatunk, hogy vezetünk-e vagy sem” – mondta Samira al Ghamdi szaúdi pszichológus. A nő még hozzátette bízik benne, hogy az ország mostantól előre felé fog haladni.

A szigorú gondnokság törvények azonban továbbra is érvényben maradnak. Vagyis egy nő csak férfi kísérővel vagy pedig férfi engedélyével dolgozhat, utazhat vagy csinálhat bármit törvényesen saját lakásán kívül. Így a nők vezetése a gyakorlatban továbbra is férfiak engedélyéhez lesz kötve. A szaúdi nők reménykednek, hogy hamarosan ezt a törvényt is eltörlik az országban.

atv.hu

További külföldi híreink