Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-06-14 15:29:00

Elrajtolt a 2018-as labdarúgó-világbajnokság!

Kezdődik a labdarúgó világbajnokság Oroszországban. A nyitómérkőzést a házigazdák játsszák a szaúdiak ellen, abban a moszkvai stadionban, ahol július 15-én majd a döntőt rendezik.

Elrajtolt a 2018-as labdarúgó-világbajnokság!

Nagyszabású koncertet rendeztek a moszkvai Vörös téren a focivébé nyitónapjának előestéjén. Az eseményen részt vett Vlagyimir Putyin orosz elnök, Gianni Infantino, a FIFA elnöke, továbbá más magas rangú tisztviselők.


A bajnokság mérkőzéseit 11 orosz város 12 stadionjában rendezik.

A 2016-os franciaországi foci eb-n mások mellett az orosz ultrák is gondokat okoztak, így a hatóságok most rendőrök ezreit küldték a versenyhelyszínekre.

A nyitómeccset a moszkvai Luzsnyiki Stadionban rendezik meg, ahol egy hónap múlva eldől, ki lesz az idei világbajnok. A belvárosban és a metróállomásokon különösen nagy volt a rendőri jelenlét. Az utcákon katonai járművek is megjelentek.

Az 1956-ban átadott, majd az 1980-as moszkvai olimpiára 103 ezresre bővített Luzsnyiki Stadiont az 1990-es évek közepén modernizálták, akkor kisebb lett a nézőtér, aztán a világbajnokságra teljesen felújították, így jelenleg 81 ezer szurkoló fér el benne. A csütörtöki vb-kezdeten minden bizonnyal telt ház fogadja majd a csapatokat és a korábbiaknál rövidebbre tervezett, zenés megnyitó résztvevőit.

Sok moszkvai szabadnappal ünnepelheti az oroszországi labdarúgó-világbajnokság nyitónapját. Szergej Szobjanyin polgármester már a múlt héten arra kérte a munkáltatókat, ahol erre lehetőség nyílik, ott tekintsenek el az alkalmazottak csütörtöki munkavégzésétől, hogy ezzel is könnyítsék a fővárosi közlekedést. Azokat pedig, akik mégis munkába mennek, a tömegközlekedés használatára ösztönözte a városvezető a vb-rajt közeledtével.

Más versenyhelyszíneken több száz kozák vesz majd részt a sportesemény biztosításában. Elődeik egykor az orosz birodalom határát védték, de a szovjetek alatt elnyomásban éltek. Ma a kormány finanszírozza őket hűségükért, néhányuk Kelet-Ukrajnában vagy is Szíriában harcolt.

„Nem alkalmazunk erőszakot a szurkolók ellen, csak figyeljük, ha gyanúsan viselkednek, vagy gyanús holmi van náluk, hogy időben tudjunk szólni a rendőrségnek” – mondta az egyikük.

A 2010-es világbajnok spanyol válogatott pénteken játssza első meccsét a portugálok ellen. Szövetségi kapitányukat egy nappal a bajnokság előtt menesztették. Azért, mert titokban tárgyalt a Real Madriddal a csapat edzéséről. Utódja a királyi gárda egyik volt csapatkapitánya lett.

„Tovább kell haladnunk a kitűzött cél felé. A válogatott nagyon izgatott. Tudjuk, hogy nagy lehetőség áll előttünk és most erre kell koncentrálnunk” – fogalmazott az új edző.

Közben politikai nézeteltéréseik ellenére Kanada, az Egyesült Államok és Mexikó vezetői azt ünneplik, hogy országaik közösen rendezhetik a 2026-os vébét. A Twitter-oldalukon mindhárman örömüket fejezték ki a FIFA döntése kapcsán.

Indul a világbajnokság

 

atv.hu

További külföldi híreink