Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-06-13 15:44:00

Így számoltak be Észak-Koreában a Trump-Kim-csúcsról

Észak-Korea az ország nagy győzelmeként ünnepelte a Trump-Kim csúcstalálkozót, az állami média jelentése szerint ugyanis az Egyesült Államok szándékában áll a szankciókat feloldása.

Így számoltak be Észak-Koreában a Trump-Kim-csúcsról

A két vezető kedden találkozott, és aláírt egy rövid nyilatkozatot a nukleáris leszerelésről és a feszültségek csökkentéséről. Donald Trump ezek után kijelentette, hogy a szankciók most még érvényben maradnak, de megszűnnek, ha a „nukleáris fegyverek már nem tényezők”.

Az amerikai elnök váratlanul az amerikai-dél-koreai hadgyakorlatok végét is bejelentette. A Phenjan részéről már régóta követelt lépés Észak-Korea számára nagy engedménynek tekinthető. A Pentagon azóta megpróbálta megnyugtatni szövetségeseit „vaskos” biztonsági kötelezettségvállalásairól.

„Az évszázad találkozója”

Az észak-koreai médiát szigorúan ellenőrzi a kormány, és csak pozitív módon tehet jelentést a tisztviselők tevékenységéről, valamint ritkán számol be valós időben Kim Dzsong Un tevékenységéről.

A KCNA állami médiaügynökség lelkes, angol nyelvű cikket tett közzé, amely úgy dicséri a tárgyalásokat, mint történelmi jelentőségű kitörést a múltból. A KCNA arról is beszámolt, hogy mindkét vezető beleegyezett, hogy meglátogatja egymást az Egyesült Államokban és Észak-Koreában egyaránt.

Figyelmeztetés Tokióból és Pekingből

Abe Shinzo japán miniszterelnök a csúcstalálkozó után Donald Trumpnak elmondta, hogy a találkozó„kimagasló jelentőségű volt Kim elnök számára, aki a teljes nukleáris leszerelést”egyértelműen megerősítette Trump elnöknek.
Tokió ugyanakkor arra is figyelmeztetett: Phenjan a nukleáris leszerelésre tett ígérete ellenére sem tett konkrét lépéseket, és hogy Japán nem csökkenti éberségét.

A kínai állami média a csúcstalálkozót „kiindulási pontként” írta le, állítása szerint ugyanis senki sem várhatja, hogy félnapi csúcstalálkozó képes lesz feloldani az összes különbséget és eltávolítani a két régi ellenség közötti mély bizalmatlanságot.

atv.hu / BBC

További külföldi híreink