Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-06-12 19:03:00

Hajótörés szenvedett egy migránsokat szállító hajó Líbiánál

Ismét migránsok szenvedtek hajótörést Líbia partjainál, egy amerikai hadihajó 41 túlélőt és 12 holtestet vett fedélzetére - közölte a Sea Watch német nem kormányzati szervezet (NGO) kedden a Twitteren.

Hajótörés szenvedett egy migránsokat szállító hajó Líbiánál
(Képünk illusztráció)

 A Sea Watch azonos nevű hajója útban van az észak-afrikai partoktól 32 kilométerre történt szerencsétlenség színhelyére.   

"Ez történik, ha nem áll rendelkezésre elegendő mentőeszköz" - sérelmezte az NGO.   

Matteo Salvini olasz belügyminiszter még hétfőn a közösségi oldalán közölte, hogy a Sea Watch egyik hajója líbiai vizeken több száz migránst vett fedélzetére. Salvini hozzátette, hogy Olaszország ezt a hajót - hasonlóan az Aquarius civil mentőhajóhoz - nem engedi kikötni.   

A francia SOS Méditerranée és az Orvosok Határok Nélkül civil szervezetek mentőhajója, az Aquarius a múlt hétvégén 629 potenciális menedékkérővel Olaszország felé indult útnak, miután kimentette őket a Földközi-tengerből, de Matteo Salvini megtiltotta, hogy a hajó kikössön az országban, és azt mondta, hogy az Afrikához közelebb eső Máltára kell mennie. Ezt azonban Valletta is elutasította, arra hivatkozva, hogy a szombati mentőakció az olasz hatóságok koordinációjával zajlott. Olaszország azonban szeretné csökkenteni a partjaihoz érkező migránsok számát. Végül a spanyol kormányfő hétfőn felajánlotta a menedékkérők befogadását.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink