Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-05-21 19:08:00

Donald Trump is részt vett a CIA új igazgatójának beiktatási ünnepségén

Donald Trump amerikai elnök is részt vett a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) új igazgatója, Gina Haspel beiktatási ünnepségén hétfőn, és kijelentette, hogy nincs nála alkalmasabb ember a hivatal irányítására.

Donald Trump is részt vett a CIA új igazgatójának beiktatási ünnepségén

A beiktatási ünnepségen jelen volt Mike Pence alelnök és Mike Pompeo külügyminiszter is, aki korábban szintén a CIA igazgatója volt.

Rövid beszédében Donald Trump dicsérte Gina Haspelt, akinek jelöltségét a múlt héten szavazta meg a szenátus. Az elnök kiemelte, hogy Haspel személyében a hírszerzés történetében az első nő kerül a CIA élére. "Nagyon különleges személynek" nevezte az új igazgatónőt, leszögezve, hogy "az egész országban" nincs nála alkalmasabb ember "e különleges hivatal irányítására". Trump szerint "Amerikát ismét tisztelet övezi".

Az ünnepséget többször ováció és heves taps szakította meg, kivált, amikor az elnök Gina Haspel nevét említette. Trump nyugtázta a tapsot, leszögezve, hogy Gina Haspelt kollégái részéről is "általános tisztelet és csodálat övezi".

A 61 éves Haspel, aki 33 éve dolgozik a CIA munkatársaként, s az elmúlt egy évben a hírszerző ügynökség igazgatóhelyettese volt, azt hangsúlyozta, hogy a CIA munkatársai "nem ülhetnek a babérokon", az ügynökségnek "folyamatosan tanulnia kell". Mint mondta, tervei szerint még több hírszerzőt küld majd terepmunkára, és javítaná a CIA nyelvi felkészültségét is.

A virginiai Langleyben - a CIA központjában - tett látogatása előtt az elnök Twitter-üzenetben bírálta John Brennant, aki az előző, Obama-kormányzat idején volt a CIA igazgatója, és a hivatalból történt távozása óta folyamatosan Donald Trump bírálójaként jelenik meg az amerikai médiában. "Brennan szégyent hozott a hírszerző közösségre" - írta mikroblogjában Trump.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink