Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-05-20 16:15:00

Tragédia: Hat rendőr meghalt robbantásában

Életét vesztette hat rendőr maoista gerillák robbantásában Középkelet-Indiában - közölték vasárnap a helyi hatóságok.

A rendőrökkel egy út mellé helyezett pokolgép végzett, amelyet akkor hoztak működésbe, amikor az őket szállító gépjárművel elhaladtak mellette. A rendfenntartók egy útépítési anyagokat szállító konvojt kísértek a dzsungeles közép-kelet indiai Cshattíszgarh szövetségi államban. 


A robbantást az országban a hatvanas évek óta aktív maoista lázadóknak, az úgynevezett naxalitáknak tulajdonították a hatóságok. 

A naxalisták az úgynevezett "vörös övezet" - Bihár, Cshattíszgarh, Dzsarkhand, Orisza és Mahárástra keleti vidékei - dzsungeljeiben rejtőzködnek. Az 1960-as évektől folytatnak partizánháborút a kormány ellen, tisztviselőkre, a rendvédelmi erők tagjaira és polgári lakosokra támadnak.

A  lázadók azt állítják, hogy a helyi földműveseket és szegényeket képviselik, akik számára több munkalehetőséget és nagyobb részt követelnek a térség természeti erőforrásai biztosította jólétből. 

A maoista lázadókat tartják Indiában a legnagyobb biztonsági kockázatnak, a nyolcvanas évek óta több mint 15 ezer ember halt meg az ügyükért vívott támadásokban és harcokban.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink