Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-05-17 11:42:00

Naponta 60 rohingja csecsemő születik a bangladesi menekülttáborokban

Naponta mintegy 60 rohingja csecsemő születik a délkelet-bangladesi menekülttáborokban, ahol több százezer muszlim vallású rohingja gyűlt össze a mianmari üldöztetés elől menekülve - közölte csütörtökön az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF).

Edouard Beigbeder, a szervezet bangladesi képviselője azt írta, naponta mintegy 60 csecsemő születik távol otthonától, megdöbbentő körülmények között, olyan anyáktól, akik túlélték az üldöztetést, az erőszakot, a megrázkódtatásokat, és esetenként a nemi erőszakot.

Több mint 16 ezer csecsemő született a Banglades déli részén található Cox's Bazaar-i menekülttáborokban azóta, hogy Mianmar muzulmán többségű Arakán államában a hadsereg kilenc hónappal ezelőtt tisztogató műveleteket kezdett. Mintegy hétszázezer rohingja lépte át a határt, hogy a szomszédos Bangladesbe meneküljön a hadsereg atrocitásai elől, amelyeket az ENSZ etnikai tisztogatásnak minősített.

Beigbeder közleményében hangsúlyozta: széles körben elterjedt jelentések szerint a mianmari katonák nőket és lányokat erőszakoltak meg, és azt nem lehet utólag megállapítani, hogy a világra jött gyerekek közül kik születtek nemi erőszak következtében. Létfontosságú szerinte, hogy az anyák, valamint a várandós nők és az újszülöttek megkapjanak minden szükséges segítséget és támogatást.

Az UNICEF szerint ötből átlagosan csupán egy rohingja csecsemő született a menekülttáborokban kialakított egészségügyi létesítményekben. A szervezet mintegy 250 önkéntest mozgósított, hogy győzzék meg a várandós nőket és anyákat, a szülés előtt és után felkeressék ezeket az egészségügyi létesítményeket.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink