Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-05-17 21:40:00

Gránátvetőket küldött Amerika Ukrajnának

Megkapta ez első, félezer darab modern, RSRL-1 típusú kézi gránátvetőt az Egyesült Államoktól az ukrán nemzeti gárda - jelentette be csütörtökön Arszen Avakov ukrán belügyminiszter Faceboook-oldalán.

Gránátvetőket küldött Amerika Ukrajnának
(Képünk illusztráció)

A tárcavezető hozzátette, hogy a belügyminisztérium állami kutatóintézete képzési programot dogozott ki a tárca hatásköre alá tartozó gárda ragjai számára a fegyver használatához.   

A 40 milliméter kaliberű kézi páncéltörő gránátvető rendszer gyártását 2016-ban kezdte az AirTronic vállalat - írta az UNIAN ukrán hírügynökség. Az RPG-1 rendszer 800 méterig talál pontosan célba, a hordozó élettartama 1000 kilövés. Olyan korszerű anyagokból készült, amelyeknek köszönhetően más gránátvetőkhöz képest könnyebb, kezelése egyszerűbb, hatótávolsága nagyobb.    

Petro Porosenko ukrán elnök május 1-jén jelentette be, hogy megérkeztek Ukrajnába a régóta várt Javelin típusú, a világ leghatékonyabb páncéltörőjeként számon tartott amerikai rakétarendszerek az Egyesült Államokból. Az amerikai védelmi minisztérium március 2-án hagyta jóvá 210 Javelin páncéltörő rakéta és 37 hozzá való indítóegység szállítását Ukrajnába - emlékeztetett az UNIAN.   

Olekszandr Petruk, az ukrán egyesített erők sajtóközpontjának képviselője közben arról számolt be, hogy a szakadár megszállás alatt lévő Donyeck megyei Horlivka városánál az "orosz megszálló csapatok" ostromot indítottak az ukrán katonák állásai ellen, amit utóbbiak sikeresen visszavertek. Az ukrán felderítés adatai alapján a támadók közül öten meghaltak, nyolcan megsebesültek.    

Az ukrán erők csütörtök reggeli közleménye szerint előző nap és éjjel is súlyos harcok folytak a Donyec-medencében, egy nap alatt két ukrán katona esett el, négy sebesült meg. Az ellenséges erők összesen 66-szor nyitottak tüzet az ukrán állásokra, Luhanszk megyében Grad rakéta-sorozatvetőket is bevetettek.    

Csütörtökön a Donyeck megye ukrán ellenőrzés alatti részében fekvő Szvitlodarszk egyik iskolájának udvarán csapódott be egy tüzérségi lövedék. Egy autóval épp ott elhajtó férfi a robbanás következtében szétrepülő repeszektől megsérült, a tanulók és a diákok közül viszont mindenki épségben megúszta a támadást - közölte Pavlo Zsebrivszkij Donyeck megyei kormányzó.   

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai missziója bejelentette, hogy helyettes vezetője, Alexander Hug még este a válságövezetbe utazik tájékoztatni a konfliktus kiéleződése miatt.    

A DAN szakadár donyecki hírügynökség csütörtök délelőtti jelentése szerint az ukrán fegyveres erők az elmúlt napban 31-szer sértették meg a tűzszünetet, a hajnali órákban egy civil férfi sérült meg egy Horlivka közeli kistelepülésen.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink