Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-05-16 18:56:00

Nagyszabású tálib támadás: egy sivatagban rekedtek a civilek

Jelentések szerint a biztonsági erők erősítést küldenek Farah tartományba, mivel zsákmányolt fegyverekkel felfegyverzett felkelők özönlenek a városba.

Zsákmányolt fegyverekkel és éjjellátó szemüvegekkel felfegyverzett tálib harcosok árasztották el Afganisztán nyugati Farah tartományának fővárosát, menekülésre kényszerítve a kormányzót, és néhány ostromlott létesítménybe űzve a biztonsági erőket és a tisztviselőket.

A felkelők a városi lakosok szerint kb. 2 órakor indították a támadást az iráni határ közelében fekvő Farah városa ellen. Néhány óra múlva néhány száz méterre voltak a rendőrségi és hírszerző központtól, és ellenőrző pontokat állítottak fel a városon belüli és kívüli utakon – közölték helyi tisztviselők.

Egy másik magas rangú tisztviselő – aki névtelenséget kért – elmondta, hogy a tartományi kormányzó a támadás megkezdése után hamarosan elmenekült.

Kedden késő délutánra a város kommunikációs vonalai el lettek vágva. Az afgán biztonsági erők azt mondták, hogy megerősítik Farah városát, amely a NATO állítása szerint még mindig kormányzati ellenőrzés alatt áll. Egy szóvivő pedig egy, a tálibok elleni támadásban részt vevő A-10-es vadászgépről készített fotót küldött a Twitteren.

A harcok elől kétségbeesetten menekülő civilek - akik mind a tálib erőszak, mind a kormányzati erők ellentámadása elől menekültek - a várost 15 kilométeres körzeten belül körülvevő sivatagban rekedtek.

Annak ellenére, hogy a tálibok ígéretet tettek arról, hogy nem ölnek meg és nem kifosztanak ki civileket, ha az „otthonukban maradnak és imádkoznak”, egy lakó szerint a harcosok megölték a véneket és a Farah kormányához és biztonsági erőkhöz tartozó polgárait. A férfi elmondta, hogy menekülés közben látta a holttesteket az utcán, és azt, ahogy a családtagok sírtak a halottak fölött.

A tálibok a múlt hónapban jelentették be, hogy indul az afganisztáni háború éves tavaszi offenzívája – amivel hivatalosan visszautasították a kormány béketárgyalásokra irányuló kéréseit.

Farah tartomány a kábítószer-kereskedelem kulcsfontosságú folyosója, amely Iránnal és az ópiumtermesztő Helmanddal határos. Több száz fegyveres Farahban, Helmandban és a szomszédos Nimrozban egyesült, hogy a keddi támadást elindítsa.

atv.hu / The Guardian

További külföldi híreink