Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-05-16 16:14:00

Csicsmann: Erdogan nagyobb népszerűséget szeretne a Közel-Keleten, azért terroristázta le Izraelt

Egyre erősödtek az indulatok az elmúlt hónapokban. Magukat függetlennek valló aktivisták kezdték a békésnek induló tüntetést, melyet kihasznált a Hamasz, hogy felhívja a figyelmet a palesztin helyzetre. Izrael önvédelemből lépett, ami halálos áldozatokat követelt- magyarázta Csicsmann László Közel-Kelet szakértő az ATV Start műsorában a Gázai övezetben történteket.

Csicsmann tájékoztatott arról, hogy a térség két részre szakadt. A Hamasz és a Fatah politikai szervezetek uralják, ami Izraelnek a biztonsága miatt nagy kihívást jelent. Azt is említette, hogy a Gázai övezetben kb. kétmillióan élnek, akiknek az alapvető életfeltételeik sincsenek biztosítva. A Hamasz 10 éve gyakorolja a hatalmát a térségben, és nem ismeri el Izrael állam létét, folytatta. A két fél sosem ült le egymással tárgyalni, az Izraellel békeszerződést kötött Egyiptom a közvetítő közöttük. A szakértő beszélt arról is, hogy a világ több országa ellenzi az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe helyezését. Így Macron francia államfő, és Erdogan török államfő is, aki terroristaállamnak nevezte Izraelt. Törökország ezzel akar egyre nagyobb népszerűséget elérni Közel-Keleten, jegyezte meg Csicsmann. A regionális szereplők célja hogy minél nagyobb szerepet töltsenek be a térségben, tette hozzá.

Az amerikai nagykövetség áthelyezésének az az üzenete a palesztinok számára, hogy a közeljövőben nem lesz palesztin állam. Korábban még Amerika a kétállami megoldásról beszélt, de ezzel a lépéssel úgy tűnik, kihátrált ebből, magyarázta a szakértő. Erdogan úgy nyilatkozott, hogy ezzel Amerika elvesztette a jogát, hogy beleszóljon a térség politikájába, mondta Csicsmann, majd hozzátette: Donald Trump viszont beváltotta azt az ígéretet, amit már korábbi elnökök is emlegettek, de eddig senki nem lépte meg, ezzel viszont olajat öntött a tűzre a palesztinok körében.

atv.hu

További külföldi híreink