Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-05-16 21:58:00

50 tonna orvosi ellátmányt vitt Izrael a palesztinoknak

Izrael több mint 50 tonna segélyt és orvosi ellátmányt vitt a Gázai-övezetbe, miután kiderült: a palesztinok képtelenek ellátni az összecsapásokban megsebesült embereket. Közben az Egyesült Államok után Guatemala is áthelyezte diplomáciai képviseletét Tel-Avivból Jeruzsálembe.

Kisebb méretekben, de folytatódtak az összecsapások a palesztin tüntetők és az izraeli biztonsági erők között a Gázai-övezet határánál. Az övezetet uraló Hamasz terrorszervezet annak ellenére kérte a lakosságot a demonstrációra, hogy az elmúlt napokban legalább 60-an haltak meg a zavargásokban.

Az izraeli hatóságok bejelentették: a napokban 53 tonna orvosi ellátmányt vitt a palesztin területre, egyebek között orvosi folyadékoket, kötszereket és más orvosi eszközöket. A Gázai övezet egészségügyi intézményei ugyanis nem képesek megfelelően ellátni a megsebesített több száz embert.

A belga külügyminiszter elfogadhatatlannak nevezte a Gázai övezet és Izrael határán kirobbant erőszakcselekményeket, az ország külügyminisztériuma kedden berendelte az izraeli nagykövetet.

A jeruzsálemi kormánynak üzent a brit kormányfő is.

"A palesztinoknak joguk van tüntetni, de ezek békés demonstrációk lehetnek. Izraelnek joga van megvédenie a határait, de az éles lőszerek használata aggasztó, és önmérsékletre szólítjuk fel az izraelieket" - fogalmazott a török elnököt fogadó Theresa May, brit kormányfő.

Az amerikai ENSZ nagykövet szerint ugyanakkor Izrael „példás” önmérsékletet tanúsított a helyzet kezelésében.
Közben elsőként Guatemala követte az amerikaiak lépését: a latin-amerikai ország szerdán megnyitotta Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztetett diplomáciai képviseletét. A nagykövetség ünnepélyes megnyitóján a guatemalai elnök és az izraeli kormányfő is részt vett.

atv.hu

További külföldi híreink