Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-05-10 15:25:00

Izraeli miniszter: Irán szinte összes szíriai katonai létesítményét felszámoltuk

Izrael megsemmisítette Irán szinte összes szíriai katonai létesítményét – jelentette be az izraeli védelmi miniszter. Ez volt a legsúlyosabb Szíria elleni csapás a Jom Kippúri háború óta. A zsidó állam azután mért válaszcsapást szomszédjára, hogy éjszaka a Szíriában állomásozó iráni erők rakétákat lőttek ki a Golán-fennsíkra. Benjamin Netanjahu azt mondta: Izraelnek joga van megvédenie magát az iráni agressziótól.

Izraeli miniszter: Irán szinte összes szíriai katonai létesítményét felszámoltuk

Az iráni forradalmi gárda által kilőtt rakéta landolt Libanoni területen, nem messze az izraeli határtól. Az irániak célpontja persze nem ez lett volna, hanem a néhány kilométerre lévő Golán-fennsík. Izraeli források szerint a senki nem sérült meg a támadásban, köszönhetően a vaskupola rendszernek.

A támadás nem érte teljesen váratlanul Izraelt. Benjamin Netanjahu a napokban felhívta a figyelmet, hogy a perzsa állam jelentős katonai erőket és fegyvereket irányított Szíriába, hogy támogassa Basar el-Aszad rezsimét, és persze azért, hogy destabilizálja a zsidó államot.

Nem maradt el az Izraeli válasz. A zsidó hadsereg csütörtökre virradóan többtucatnyi iráni katonai célpontra mért rakétacsapást Szíriában. A légierő egyik alezredese azt mondta: a szíriai légvédelem több tucatnyi elhárító rakétát lőtt ki, de egyetlen izraeli harci gépet sem találtak el. A légicsapásban hírszerzési és logisztikai létesítményeket és raktárakat semmisítettek meg, de találat ért több szíriai légvédelmi állást is.

Az izraeli védelmi miniszter Avigdor Lieberman egy konferencián arról beszélt, hogy országa nem fogja hagyni, hogy Irán támadásaihoz kiinduló támaszpontjaként használja Szíriát.

 

„Felszámoltuk Irán katonai jelenlétének szinte minden létesítményét Szíriában. Emlékezniük kell erre a mondatra: ha nálunk eső lesz, akkor náluk égszakadás következik. Remélem, hogy mindenki megértette, és lezárhatjuk ezt a fejezetet.”

– mondta a miniszter, aki hozzátette: nem akarják tovább fokozni a helyzetet.

Benjamin Netanjahu közben éppen Moszkvában tárgyal Vlagyimir Putyinnal. A hírek szerint az Iránnal szoros szövetségben lévő Oroszország elnökét előre tájékoztatták a légicsapásról.

„Izraelnek joga és kötelessége megvédeni magát az iráni agressziótól, még ha szíriai területről is jön. Irán nem titkolja, hogy meg akar támadni minket. Katonai erőket és pusztító fegyvereket mozgósítanak azzal a céllal, hogy megsemmisítsék Izrael államát.” – mondta Benjamin Netanjahu.

Közben nem csitul a nemzetközi felháborodás amiatt, hogy Donald Trump a napokban bejelentette: az Egyesült Államok kilép az Iránnal kötött nukleáris megállapodásból.

Izrael mellett Szaúd-Arábia örül a döntésnek, hiszen a Teherán elleni szankciók nyomán a szaúdi gazdaság és dominancia erősödhet. Rijád szerint Irán arra használta fel a szankciók feloldásából származó gazdasági előnyöket, hogy destabilizálja a közel-keleti térséget.

Oroszország, Kína és az Európai Unió legtöbb tagállama azonban ellenzi az atomalku felmondását. Ezek az országok azon fognak dolgozni, hogy Washington döntése ellenére végrehajtsák a többhatalmi megállapodást.

Mihail Bogdanov, az orosz elnök közel-keleti és afrikai megbízottja Oroszország aggodalmának adott hangot az Izrael és az Irán közötti feszültség fokozódása miatt, és annak csökkentésére szólított fel.

A legfőbb iráni politikai és vallási vezető azt mondta: Trump bejelentése ostoba és sekélyes volt. A jelek szerint azonban az amerikai elnök kicsit sem bizonytalanodott el. Donald Trump azt mondta: a lehető leghamarabb, és a lehető legsúlyosabb gazdasági szankciókra van szükség Irán ellen, hogy mielőbb tárgyalóasztalhoz kényszerítsék.

Amerikai reakció

Az amerikai elnöki hivatal  csütörtökön közleményt adott ki, és "provokatív rakétatámadásoknak" minősítve a Szíriából indított iráni támadásokat, elítélte a perzsa államot. Egyúttal leszögezte: Izraelnek joga van az önvédelemhez.    

"Az Izraelre irányuló iráni támadó rakéták és rakétarendszerek szíriai telepítése elfogadhatatlan és rendkívül veszélyes fejlemény a Közel-Kelet egészére" - hangsúlyozta a Fehér Ház csütörtökön reggel kiadott kommünikéje. Amely aláhúzta: "e felelőtlen akciók következményeinek felelősségét teljes mértékben az Iráni Iszlám Forradalmi Gárda viseli".

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink