Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-04-24 17:30:00

"Csak férfiaknak”: össztűz alatt a kínai tech-óriások és a kormány álláshirdetései

Egy jelentés szerint a kínai csúcstechnológiai cégek és egyes kormányzati szervek felvételi gyakorlatában elterjedt a hátrányos nemi megkülönböztetés, és ez a nők munkaerő-piaci arányának visszaesésével jár – állítja a Human Rights Watch meg nem erősített forrásaira hivatkozva a Reuters.

"Csak férfiaknak”: össztűz alatt a kínai tech-óriások és a kormány álláshirdetései

Egyes álláshirdetések visszarettentették a női pályázókat vagy tárgyként kezelték a nőket – jelentette ki hétfőn megjelent jelentésében a Human Rights Watch jogvédő csoport.

Sok hirdetésben a munkaadók az új alkalmazottaktól azt várják, hogy „gyönyörű lányok” legyenek, míg más felvételi kívánalmak olyan különféle magassági, megjelenési és temperamentumbeli követelményeket írnak elő, amelyek nem is tartoztak a feladatokhoz.

A jelentés a globális #MeToo mozgalom által támogatott, a nemi alapú diszkrimináció és zaklatás elleni kínai mozgalom közepette jött létre, amelyet amelyet azóta nagymértékben cenzúráznak az országban.

A Human Rights Watch, amely 36 ezer kínai hirdetési hirdetést elemzett - amelyeket nagyrészt 2013 óta jelentettek be – bírálta a kormányzat, az építőmunkások és az óvodapedagógusok hirdetéseit is.

A szervezet állítása szerint 2018-ban eddig a kínai köztisztviselői álláshirdetések 19 százaléka szólt „csak férfiaknak”, vagy legalábbis férfiakat részesített előnyben. Az idén csak egy álláshely preferált női jelöltet.

Egyes cégek igyekeztek elkerülni gyakorlatuk vizsgálatát, beleértve az olyan kódszavakat is, amelyek férfiakat részesítenek előnyben – mondta a Human Rights Watch. A jelentés azzal folytatódik, hogy a diszkriminatív felvételi magatartás kulcsfontosságú a női munkaerő viszonylag alacsony számának és a nemek közötti egyenlőtlenségeknek a városi fizetéseket érintő növekedése kérdésében.

„A kínai törvények tiltják a nemi alapon történő megkülönböztetést, de a kínai hatóságok ritkán vizsgálják azokat a vállalatokat, amelyek ismételten megsértik a vonatkozó jogszabályokat” – jelentette ki jelentésben a Human Rights Watch.

Az ország #MeToo mozgalma azonban az elmúlt év vége óta lendületet kapott az egyetemeken, és számos iskoláról távolítottak el professzorokat az évtizedek óta tartó zaklatásokról és támadásokról szóló állítások közepette.

atv.hu / Reuters

További külföldi híreink