Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-04-22 18:49:00

Macron nagyon különlegesnek nevezte kapcsolatát Trumppal

Emmanuel Macron francia államfő nagyon különlegesnek nevezte kapcsolatát Donald Trump amerikai elnökkel a Fox televíziónak adott interjújában, amelyben bejelentette azt is, hogy arra kéri majd Washingtont, ne vonuljon ki Szíriából.

Macron nagyon különlegesnek nevezte kapcsolatát Trumppal

"Mindketten a magunk útját járjuk" - indokolta a nagyon különleges kapcsolatot a francia államfő a republikánusokhoz közelálló televíziónak Párizsban adott exkluzív interjújában, amelyet vasárnap délelőtt, egy nappal washingtoni állami látogatásának kezdete előtt sugárzott a Fox televízió. 

Emmanuel Macron, aki korábban a francia szocialista kormány tagja volt, úgy fogalmazott: mind ő, mind Trump kívülről érkezett a politikába, "Trump elnök megválasztására nem számítottak az önök országában, és valószínűleg az én megválasztásomra sem számítottak az én országomban. Nem vagyunk a klasszikus politikai rendszer részei".

A 40 éves francia államfő elmondta: a célja az, hogy Washingtonban kiemelje a két ország különleges kapcsolatrendszerének hosszú történetét, sürgesse az amerikai kongresszust néhány "haramia" állam és kemény diktátor befolyásának és támogatásának csökkentésére, és közös harcot hirdessen a terrorizmus ellen. 

Kifejtette:


a kongresszus két háza előtt elmondandó beszédében arra kéri majd Washingtont, hogy folytassa a katonai intervenciót Szíriában. "A militarizmus szószólója leszek a kongresszusban" - mondta. Úgy vélte, hogy az Egyesült Államok változatlanul elkerülhetetlen szereplője a béke megteremtésének a Közel-Keleten, s hozzátette, hogy Franciaország a szíriai konfliktus lezárulta után támaszkodik majd az Egyesült Államokra. "Új Szíriát kell felépítenünk" - fogalmazott. 

Az Iránnal 2015-ben kötött többhatalmi atomalkuról leszögezte: ugyan "nem tökéletes", mégis azt szorgalmazza majd Trump elnöknél, hogy az Egyesült Államok ne mondja fel a megállapodást, mert "nincs B-terv". "Mi lenne jobb megoldás?" - fogalmazta kérdésbe az álláspontját Macron. 

Az interjúban Macron szólt Oroszországról és elnökéről, Vlagyimir Putyinról is. "Nagyon erős ember és erős elnök, aki előtt soha nem szabad gyengének mutatkoznunk" - írta le Putyint. Majd úgy vélekedett, hogy Putyin "nagy Oroszországot akar. Az emberek büszkék a politikájára. Rendkívül kemény a kisebbségekkel és az őt ellenzőkkel, a demokráciáról vallott felfogása nem a sajátom". 

A Fox televízió riportere megkérdezte a francia államfőt a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba történt állítólagos orosz beavatkozás ügyében folyó vizsgálatokról is, mire Macron leszögezte: ennek nincs hatása arra, hogy Franciaország milyen politikát folytat az Egyesült Államokkal. 

Erőteljesen érvelt a május elsején bevezetni tervezett acél-, és alumíniumipari termékek védővámja ellen, mondván "nem folytatunk kereskedelmi háborút a szövetségeseinkkel".

atv.hu/MTI

További külföldi híreink