Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-04-16 06:05:00

Szírián múlik, lesz-e újabb légicsapás

Egyelőre nem vonja ki a csapatait Szíriából az Egyesült Államok. Erről az ország ENSZ-nagykövete beszélt, aki szerint a csapatok addig maradnak az országban, amíg el nem érik céljaikat. Közben vegyes fogadtatása van a hétvégén amerikai vezetéssel végrehajtott légicsapásoknak a szíriai rezsim ellen.

A felszállás előtti utolsó előkészületekről készült felvételeket az amerikai védelmi minisztérium hozta nyilvánosságra. A vadászgépekkel több mint száz rakétát lőttek ki három helyszínre Szíriában, miután az Asszad-rezsimet azzal vádolták meg: vegyi támadást hajtott végre civilek ellen.

A brit külügyminiszter azt mondta: a bombázások célja nem az volt, hogy leváltsák a szíriai rezsimet, sőt a polgárháborús helyzetre sem akartak hatni. „Jelenleg nincsenek tervben újabb támadások, mert egyelőre az Asszad-rezsim hála Istennek nem volt annyira bolond, hogy újabb vegyi támadásokat hajtson végre. Ha ilyesmi történne, nyilván a partnereinkkel elgondolkoznánk a lehetőségeinken” – mondta Boris Johnson.

Hasonlóról beszélt az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete is. Nikki Haley azt mondta:

Washington felkészült arra az esetre, ha újra harci gázt vetnének be Szíriában. Azt is bejelentette, hogy addig nem vonják ki több mint kétezer csapatukat az országból, amíg azok el nem érték céljaikat. 

A bombázás egyik célpontja egy tudományos labor volt, nagy volt a pusztítás. A Gyógyszerészeti és Vegyipari Intézet azonban tagadja, hogy vegyi fegyvereket gyártottak volna. „A szíriai krízis kirobbanása óta az országban nincs elég gyógyszer a nyugati szankciók miatt, főként a rák elleni gyógyszerekből van kevés, ezért itt azon dolgoztunk, hogy ilyen gyógyszereket állítsunk elő" – állítja az intézet vezetője.

Bassar el-Asszad agressziónak nevezte a bombázást. Sokan nem értenek egyet az akcióval a csapást indító országokban sem. Az Egyesült Államok több nagyvárosában is tüntetők vonultak az utcára. "Azért vagyunk itt, hogy elmondjuk: nem értünk egyet ezzel a támadással, amely csak tovább mélyíti a konfliktust és akár egy újabb háborúba is torkollhat" - mondta egy tüntető.

Többen kritizálták Theresa Mayt is, amiért nem kérte ki parlamentje véleményét a támadás előtt.

Emmanuel Macron azonban már arról beszélt, hogy Franciaország nem hirdetett háborút Szíria ellen. A francia elnök emlékeztett arra, Párizs továbbra is "inkluzív politikai megoldásra" törekszik a szíriai háborúban, a válság valamennyi szereplőjének bevonásával.

"A hadművelet katonai szempontból sikeres volt (...) a nemzetközi közösség lépett fel" - hangsúlyozta a francia köztársasági elnök a BFM hírtelevízió és a Médiapart oknyomozó portál közös műsorának azon kérdésére, hogy legitim módon lépett fel az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország az ENSZ felhatalmazása nélkül.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint káoszhoz fog vezetni a nemzetközi kapcsolatokban, ha a Nyugat további támadásokat intéz Szíria ellen. Putyin a Haszan Róháni iráni elnökkel folytatott vasárnapi telefonbeszélgetésében beszélt erről, miután az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország szombaton célzott csapásokat mért szíriai katonai létesítményekre az április 7-i kelet-gútai vegyifegyver-támadás miatt. A Kreml közlése szerint az iráni és az orosz elnök egyetértett abban, hogy a nyugati katonai akció ártott a hét éve húzódó, többoldalú szíriai konfliktus politikai rendezési esélyeinek.

Az Arab Liga élesen bírálta az Asszad-rezsimet

Az Arab Liga tagállamainak vezetői elítélik a vegyi fegyverek "bűnös" használatát Szíriában, és nemzetközi vizsgálatot követelnek az ügyben - jelentette be a szaúdi külügyminiszter-helyettes vasárnap. Adel al-Dzsubeir sajtótájékoztatón beszélt erről Dahránban, miután véget ért az Arab Liga egynapos csúcstalálkozója - írja az MTI. A házigazda szaúdi uralkodó arról is beszélt a 22 tagú Arab Liga csúcstalálkozóján, hogy Iránt terheli a felelősség a térségben tapasztalható instabilitás és a konfliktusokba való beavatkozások miatt.

Ahmed Abul-Geit, az Arab Liga főtitkára azt hangsúlyozta, hogy az arab ügyekbe való beavatkozás mértéke korábban soha nem látott szintre jutott. Szerinte

Szíria összeomlásáért - Bassár el-Aszad szíriai elnök mellett - azok a nemzetközi szereplők tehetők felelőssé, akik a saját stratégiai céljaikat próbálják elérni a konfliktusban. Ezek közül a legfontosabb az iráni beavatkozás, amely nem az arabok jólétét vagy érdekét szolgálja

- emelte ki a főtitkár.

Aszad elnök nem kapott meghívót a tanácskozásra, és nem volt jelen a katari emír sem, csak Katarnak az Arab Ligához akkreditált diplomatája. Az 1945-ben alapított szervezet a csúcstalálkozóin csak ritkán határoz konkrét intézkedésekről. Legutóbb ez 2011-ben fordult elő, amikor az Arab Liga felfüggesztette a polgárháborúba süllyedő Szíria tagságát.

A tanácskozáson elfogadott zárónyilatkozatban azonban nem említették meg Szíriát.

atv.hu

További külföldi híreink