Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-04-16 19:25:00

Az EU-ban is rabszolgákat tart Kim Dzsong Un?

A phenjani rezsim százötvenezer észak-koreai munkást küldött külföldre, hogy évente több mint egymilliárd fontot termeljenek a kommunista diktatúra számára. Thae Jong-ho, Észak-Korea londoni nagykövetének egykori helyettese szerint e pénz nagy része Kim Dzsong Un nukleáris programját finanszírozza.

Az EU-ban is rabszolgákat tart Kim Dzsong Un?

A BBC oknyomozó újságírói két éve vizsgálják a rabszolgasorban tartott észak-koreai munkások történetét Kínában, Oroszországban és Lengyelországban. Az oroszországi Vlagyivosztokban, ahol lakásvásárlókként jelentek meg, a csapat észak- koreaiakkal találkozott, akik különböző építkezéseken dolgoztak.

A dolgozók féltek nyíltan idegenekkel beszélni, de egyikük beleegyezett, hogy névtelenül nyilatkozik az újságíróknak. Ő beszámolt róla, hogy bevételük döntő részét haza kellett utalniuk.
A BBC oknyomozói kiderítették, hogy lengyel hajógyárakban körülbelül 800 észak-koreai dolgozik, jó részük hegesztőként. Szczeczinben egy felvételi ügynökség képviselőinek kiadva magukat az újságírócsapat egy beszédes biztonsági őrrel találkozott, ő mutatta be a csapatot a munkások vezetőjének.

A varsói észak-koreai nagykövetség szerint az ország állampolgárai a lengyel törvényeknek és az uniós előírásoknak megfelelően dolgoznak. A lengyel kormány azt állítja, hogy rendszeres ellenőrzéseket hajtott végre, és nincs bizonyíték arra, hogy a bevételeket visszaküldik Észak-Koreába. Varsó szerint Lengyelország már nem ad ki új munkavállalási engedélyeket észak-koreaiak számára.

Az ENSZ decemberben új szankciókat fogadott el, amelyek véget vetnének t észak-koreaiak külföldi munkavállalásának.

atv.hu / BBC

További külföldi híreink