Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-03-13 15:37:00

Álhírek, gyűlöletbeszéd: letartóztatások Indonéziában

Az indonéz rendőrség letartóztatásokat hajtott végre a Guardian vizsgálata nyomán, amely hamis Twitter-fiókokat és erőszakra felbujtó propagandát tárt fel.

Az indonéz rendőrség úgy véli, hogy a kormányt korrumpáló és a politikát destabilizáló titkos álhírterjesztő tevékenységet tártak fel. Az elmúlt hetekben a szigetcsoport területén végrehajtott számos letartóztatás során a hatóságok egy muszlim „kiberhadsereg” (MCA) néven ismert önjelölt kiber-dzsihádista hálózat belső működését tárták fel.

A hálózatot állítólagos kommunista és kínai emberek ellen terjesztett álhírekkel és gyűlöletbeszéddel vádolják, valamint olyan tartalmak közzétételével, melyek az elnök hatalmának aláásását célozták.

A rendőrség azt állítja, hogy a hálózatot egy Family MCA-nak nevezett központi Whatsapp csoportba szervezték. Az egyik csapatszárny feladata a megosztó tartalmak terjesztése volt, míg egy külön „mesterlövész” csapatot alkalmaztak a számlák meghekkelésére és számítógépes vírusok elterjesztésére ellenfeleik elektronikus eszközein.

A 14 letartóztatott személy már a második ilyen „szindikátus”, amelyet a rendőrség az elmúlt évben felszámolt.

Hamis számlák és hazugságok

A világ legnagyobb muzulmán többségű nemzetében - mely egyben a világ öt legnagyobb Facebook és Twitter-felhasználó országa közül is az egyik – egyesek szerint nem meglepő, hogy a növekvő vallásosságot és a faji megkülönböztetést terjesztik alattomban az interneten.

A Guardian több hónapig tartó vizsgálata során a Twitteren tárták fel a hadsereg egyik koordinált csoportját, melyet kizárólag gyullasztó tartalmak és a társadalmi és vallási megosztottság erősítésére tervezett Twitter-üzenetek céljából hozták létre, hogy keményvonalas iszlamista és kormányellenes vonalat terjesszenek rajta keresztül.

atv.hu/The Guardian

További külföldi híreink