Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-03-12 14:15:00

Találkozó Kim Dzsong Unnal: „Trump azért megy oda, hogy megoldja a problémát”

CIA igazgatója megvédte Donald Trump döntését, hogy találkozzon Kim Dzsong Unnal, mondván, hogy az elnök megérti a kockázatokat.

Találkozó Kim Dzsong Unnal: „Trump azért megy oda, hogy megoldja a problémát”

„Az elnök ezt nem a színház kedvéért teszi, hanem azért megy oda, hogy megoldja a problémát” – mondta vasárnap Mike Pompeo a Fox Newsnak. Hozzátette: az elnök elmondta, hogy a megrendezendő csúcstalálkozó a „világ számára legnagyszerűbb megállapodást” eredményezheti.

Kritikusok azonban arra figyelmeztettek, hogy ha a tárgyalások rosszul sikerülnek, a két nemzet rosszabb helyzetbe kerülhet, mint korábban. Egy ilyen csúcstalálkozó – amelyet Phenjan már régóta szeretett volna – korábban csak az észak-koreaiak nagyobb engedményei után jöhettek volna szóba.

Trump azonban állítólag – saját adminisztrációját is meglepve – a helyszínen elfogadta az ajánlatot, amikor azt a dél-koreai küldöttek csütörtökön átadták. Két küldött már most úton van Kínába és Japánba, hogy tájékoztassa az egyes országok vezetőit a közelgő tárgyalásokról.

Csung Ej-Jong – Mun Dzse In dél-koreai elnök legfőbb biztonsági tanácsadója – a tervek szerint találkozik a kínai elnökkel. Közben Szu Hun, a hírszerző ügynökség vezetője Tokióba tart, hogy beszéljen Sinzo Abe japán miniszterelnökkel.

Észak-Korea a múltban többször is elmondta, hogy –megfelelő feltételek mellett – fontolgatja a nukleáris fegyverek feladását. 2003 óta azonban– amikor Észak-Korea kivonult a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló Atomsorompó egyezményből (NPT) – a tárgyalások többször is meghiúsultak.

Pompeo a CBS-nek arról beszélt, hogy az adminisztrációnak „nyitva” kell tartania” a szemét az Észak-Korea jelentette kihívások kezelésére. A CIA vezetője szerint az ország most csak azért ült asztalhoz, mert az USA által vezetett szankciók gazdaságilag ellehetetlenítették.

atv.hu / BBC

További külföldi híreink