Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-03-12 16:35:00

Oroszországi választások: töretlen Putyin népszerűsége

Magasan vezeti az orosz közvélemény-kutatásokat Vlagyimir Putyin. Oroszországban egy hét van hátra az elnökválasztás első fordulójáig, a nyolc jelölt közül pedig a jelenlegi elnök messze a legesélyesebb. Putyin azt mondta: nem tervez változtatni az orosz alkotmányon, ezért csak 2024-ig tervez elnök maradni.

Oroszországi választások: töretlen Putyin népszerűsége

Az orosz elnök 2000 óta van hatalmon, három elnöki és egy miniszterelnöki ciklust tudhat maga mögött.

Tavaly év végén pedig bejelentette: 2018-ban újra versenybe száll az elnöki poszttért. Az első fordulóig pedig már kevesebb mint egy hét van hátra, a kampány gőzerővel dübörög. Putyinnak azonban úgy tűnik: nem kell aggódnia.

A hatvanöt éves politikus jó eséllyel indul a választásokon. Az orosz állami közvélemény-kutató intézet felmérése szerint az oroszok több mint 70%-a szeretné továbbra is őt látni az elnöki székben. Ilyen magas támogatottsága Putyinnak nem volt az elmúlt 18 évben. A stáb közben azon dolgozik: minél magasabb részvételi arány mellett sikerüljön megszilárdítani az elnökséget.
A felmérés szerint a második helyen, csupán 7%-al a Kommunista Pártot vezető üzletember áll. A párt szimpatizánsai az átlátható választások mellett tüntettek.

Esélyek a választáson

Az orosz választási bizottság nyolc jelöltet regisztrált. Nem indulhat azonban az egyik legnagyobb ellenzék vezető, Alekszej Navalnij. A politikus korábban felfüggesztett börtönbüntetést kapott, ezért a legfelsőbb bíróság úgy döntött: tíz évig nem indulhat az elnökségért. Ő azonban azt mondja: eltiltása mögött politikai szándék van, és a választások bojkottálására szólított fel.

Szakértők szerint Putyin győzelme borítékolható. Támogatói azt mondják, az elnök helyreállította a nemzeti büszkeséget és kiterjesztette az ország befolyását például szíriai és ukrajnai szerepvállalásával.

Az elnök kritikusai azonban korrupcióval, politikai ellenfelei ellehetetlenítésével és a Krím félsziget illegális elfoglalásával vádolják. A választások tisztaságát is kétségbe vonhatja, hogy a választási bizottság több ezer felügyelőtől és újságírótól tagadta meg az akkreditációt.
Putyin megválasztása esetén akár újabb hat évre, 2024-ig is hatalmon maradhat, azaz 72 éves koráig. Azt mondta: ennél tovább már nem szeretne elnök maradni, amihez egyébként meg kellene változtatni az ország alkotmányát. Oroszországban március 18-án tartják az elnökválasztás első fordulóját.

 

atv.hu

További külföldi híreink