Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-02-23 17:16:00

Moszkva kész elfogadni a Szíriáról szóló ENSZ-határozatot, de garanciákat akar

OOroszország kész elfogadni az ENSZ Biztonsági Tanácsának Szíriáról szóló határozattervezetét, de garanciákra van szüksége a tűzszünettel kapcsolatban - mondta pénteken Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Moszkva kész elfogadni a Szíriáról szóló ENSZ-határozatot, de garanciákat akar
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter

"Nincs rá biztosíték, hogy (a lázadók) nem lövik tovább Damaszkusz lakónegyedeit" -mondta Lavrov a BT-nek a szíriai tűzszünetre vonatkozó határozattervezetéről folyó vita kapcsán tartott sajtótájékoztatóján.

" Annak érdekében, hogy a határozat hatékony legyen - és készek vagyunk elfogadni egy ilyen határozatot -, olyan megoldást javasolunk, amely reálissá teszi a tűzszünetet minden Kelet-Gútában és azon kívül tartózkodó számára nyújtott garanciákkal"

- tette hozzá az orosz külügyminiszter.

A határozattervezet - amelyről a tervek szerint közép-európai idő szerint 17 órakor szavaz a BT - célja, hogy enyhítse a lázadók kezén lévő Kelet-Gúta ostromát, sürgős humanitárius segélyt juttasson el a térségbe és lehetővé tegye a betegek evakuálását. A Damaszkusz közelében fekvő, a kormányerők által 2013 óta ostromlott területen 400 ezer polgári személy él.

A határozattervezetet Svédország és Kuvait nyújtotta be február 9-én, de a tárgyalások elakadtak. Ezalatt a Kelet-Gúta ellen intézett intenzív légi- és tüzérségi támadásoknak öt nap alatt közel 500 halottjuk volt, közöttük egy civil szervezet szerint 99 gyermek volt.

Lavrov sajtótájékoztatója után röviddel jelentette be a francia elnöki hivatal, hogy

Emmanuel Macron francia elnök és Angela Merkel német kancellár közös levelet küldött pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, amelyben kérték, hogy támogassa az ENSZ BT-nek a szíriai tűzszünettel kapcsolatos határozattervezetét.

A levélben a Brüsszelben tartózkodó két vezető kéri Vlagyimir Putyint, hogy támogassa a 30 napos humanitárius tűzszünetet követelő ENSZ-határozattervezetet. "Egyelőre nem tudjuk, mi lesz Oroszország álláspontja" - közölte az Élysée-palota.

Az Európai Unió is felszólított pénteken a kelet-gútai vérontás leállítására. Federica Mogherini, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője kijelentette: azonnali tűzszünetet kell bevezetni a szíriai Kelet-Gútában, és a nemzetközi közösség mihamarabbi összefogására van szükség a további emberi szenvedés elkerülése érdekében. Mogherini közölte, hogy az EU támogatja az ENSZ-nek a 30 napos humanitárius tűzszünetre vonatkozó határozattervezetét. roszország kész elfogadni az ENSZ Biztonsági Tanácsának Szíriáról szóló határozattervezetét, de garanciákra van szüksége a tűzszünettel kapcsolatban - mondta pénteken Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink