Nagyvilág

2018-02-21 19:16:00

Lecsapott az Iszlám Állam, ezúttal csempészeket gyilkoltak le, majd kereket oldottak

Meggyilkoltak 20 embert az Iszlám Állam dzsihadista szervezet fegyveresei az iraki-szíriai határ mentén - jelentette az asz-Szumaríja iraki székhelyű pánarab televízió szerdán el-Anbár nyugat-iraki kormányzóság biztonsági forrásaira hivatkozva.

A jelentés szerint az áldozatok csempészek voltak, akik Szíriába akartak átjutni árujukkal. A határ szíriai oldalán azonban a dzsihadisták fogságába estek, akik megölték őket, majd kereket oldottak teherautóikkal.

Bár az Iszlám Állam által korábban uralt iraki és szíriai területeken kikiáltott kalifátus gyakorlatilag megszűnt létezni,

a szélsőségesek még ellenőrzésük alatt tartanak főként lakatlan sivatagi területeket Szíria délnyugati és keleti, és Irak északi részén, illetve egy sávban az észak-iraki Havídzsa közelében.

Megfigyelők szerint a radikális iszlamisták innen kiindulva rendszeresen hajtanak végre támadásokat a környékbeli településeken a biztonsági erők tagjai és civilek ellen is.

Szíria és Irak számos intézkedést hozott közös határa együttes védelmére azóta, hogy sikerült kiűzniük a szélsőségeseket annak környékéről. Ibrahím as-Saar szíriai belügyminiszter ez alkalomból február elején látogatást tett az iraki fővárosban, ahol iraki tisztségviselőkkel találkozva a közös határ ügyéről beszélt. A találkozón szóba került egyebek között annak a lehetősége, hogy a két ország egyidejűleg kezdene műveletekbe a közös határ mentén.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink