Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-02-14 17:36:00

Nyilvánosan halálra köveztek egy férfit a tálibok házasságtörésért

Nyilvánosan halálra köveztek a szélsőséges tálibok egy fiatal férfit Afganisztán Szári-Pul tartományában házasságtörés vádja miatt - közölte egy helyi rendőr szerdán.

Zabihullah Amani, Szári-Pul tartományi kormányzója azt mondta, hogy az eset vasárnap Langmaniban történt. Elmondása szerint korábban a tálib fegyveresek egy évig fogva tartották a 25 éves férfit. A kormányellenes tálibok ez idáig nem szólaltak meg az ügyben.

Amerikai és afgán tisztviselők szerint

az ország 13 százalékát a tálibok irányítják, más források ennél is nagyobb hányadról beszélnek. Irányításuk alatt megnövekedett a területen az iszlám törvénykezés, a saría alapján folytatott - nyilvánosan tartott - rögtönítélő tárgyalások száma.

Bilal Szadiki, az afganisztáni jogvédő szervezetnek, a Független Emberi Jogi Bizottságnak (Independent Human Rights Commission) a szóvivője azt hangoztatta, hogy a megkövezés az afgán állami törvények szerint és az emberi jogok szempontjából is illegális. A csoport tavaly augusztusban az északkeleti Badahsán tartományban is megkövezett egy férfit házasságon kívüli kapcsolat létesítéséért.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink