Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-02-12 18:09:00

Új fegyvert vetett be Kim Dzsong Un: a húgát

A dél-koreai elnökkel való csúcstalálkozó ötlete pedig „ragyogó diplomáciai manőver” volt egyesek szerint.

Új fegyvert vetett be Kim Dzsong Un: a húgát

Kim Dzsong Un Észak-koreai vezető új fegyvert vetett be az olimpián: a húgát. Célja, hogy visszaszorítsa a Trump-adminisztráció szankcióit és az észak nukleáris programja miatti megelőző csapás fenyegetését- írja a Washington Post.

A lap szerint Kim húgának a látogatása olyan bűbájos támadás volt, amellyel visszaszoríthatják az amerikaiak negatív véleményét Kim Dzsong Unról, aki sokak szemében egy őrült, a saját népét kínzó diktátor és nem riadna vissza attól sem, hogy felrobbantsa Los Angelest, vagy New Yorkot.

Észak-Koreának már a részvétele az olimpián lehetővé tette, hogy Kim Dzsong Un aláássa Donald Trump elnök kampányát azzal, hogy néhány szankciót ideiglenesen felfüggesztettek az esemény végéig. A Mun Dzsein dél-koreai elnökkel való csúcstalálkozóval pedig Kim megpróbálja konszolidálni ezeket a nyereségeket.

A kérdés most az, hogy az Egyesült Államok és Dél-Korea továbbra is egységes marad-e az Észak-Koreára helyezett nyomás fenntartásában. Míg Trump tanácsadói katonai akcióval fenyegettek, hogy megakadályozzák Kim Dzsong Unt az Egyesült Államok megtámadásában, Mun meg akarta akadályozni az esetleges háborút, amely elpusztíthatná Dél-Koreát és az egész régiót is.

Kim indítványa egy csúcstalálkozóra „ragyogó diplomáciai manőver” volt – mondta Andrei Lankov, a szöuli Kukmin Egyetem történésze, aki egykor Phenjanban tanult. Szerinte ugyanis Mun bosszantaná Trumpot azzal, ha elfogadná a meghívást, míg a visszautasítás indokolatlanul harciasnak mutatná az USA-t és Dél-Koreát.

A phenjani diktátor húga az olimpiára látogatva adta át Kim Dzsong Un meghívását a dél-koreai elnöknek, aki feltételes beleegyezését adta ahhoz, hogy  kétoldalú találkozót tartsanak Észak-Koreában. Egy találkozó új korszakot nyithat az egymással háborúban álló országok kapcsolatában.

atv.hu / Washington Post

További külföldi híreink