Nagyvilág

2018-01-22 13:34:00

"Lőjetek agyon, ha diktátorrá válnék!"

A Fülöp-szigeteki elnök hétfőn utasította a hadsereget és a rendőrséget, hogy lőjék agyon, ha diktátorrá válna, és mandátuma lejárta után is hatalmon akarna maradni, ahogy ellenfelei állítják.

"Lőjetek agyon, ha diktátorrá válnék!"
Fotó: Reuters

Rodrigo Duterte kongresszusi támogatói az alkotmány megváltoztatására készülnek, és szövetségi rendszert vezetnének be. A módosítás következtében Duterte az után is hatalmon maradhatna, hogy mandátuma 2022-ben lejár.

"Ha tovább maradnék, és diktátorrá akarnék válni, lőjetek le, nem viccelek"

- szólította fel a biztonsági erőket a szókimondásáról ismert államfő egy katonai támaszponton tett látogatása alkalmával. "A ti feladatotok, hogy megvédjétek az alkotmányt és a népet" - szögezte le. "Emlékezzetek rá, ez a ti szent kötelességetek."

Duterte az egyenlőtlenség felszámolására, a tartományok hatásköreinek megerősítésére és az ország sokszínűségének elismerésére hivatkozva szorgalmazza a föderatív államszerkezet bevezetését. Az elnök alsóházi hívei múlt héten megszavazták az alkotmányozó nemzetgyűlés összehívását az alaptörvény felülvizsgálatára. Emiatt jövő évben elmaradnak a félidős választások, és automatikusan meghosszabbítják az összes megválasztott tisztségviselő mandátumát.

Az alkotmányos reformok megosztják a lakosságot és a politikai elitet. Ellenzői szerint a képviselők csak azért támogatják a módosítást, hogy tovább maradhassanak hivatalban, vagy ugyanebben támogatást nyújtsanak a népszerű Dutertének. A bírálók attól tartanak, hogy a lépés nyomán a Fülöp-szigetek újra diktatúrába süllyed. Duterte ellenfelei nem nézik jó szemmel tekintélyuralmi vonásait és lelkesedését Ferdinand Marcos néhai fülöp-szigeteki diktátorért. Harry Roque elnöki szóvivő többször elmondta, hogy Duterte nem szeretné túllépni a mandátumában rögzített határidőt, és inkább korábban visszavonulna.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink