Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-01-20 19:36:00

Videó: Újabb kalandok érték a pápát

Kalandok, sőt botrányok kísérik a római katolikus egyházfő latin-amerikai látogatását. Peruban defektet kapott a Ferenc pápát szállító jármű. A stábja pedig nem tudta, hogyan folytassák az utat. Korábban egy rendőrnő esett le a lóról az egyházfő közvetlen közelében.

Nagy lendülettel haladt a pápát szállító kis Fiat 500-as a limai repülőtérről a központba vezető úton, de aztán hirtelen lelassult, sőt az út szélére sorolt. Mint kiderült, defektes lett a jobb első kerék. A fehér ruhás pápát a testőrei először a Fiat mögött haladó biztonsági autóhoz kísérték. Nagy kihívást jelentett, hogy a világ egyik legjobban védett méltósága váratlan helyzetbe került, ráadásul nyílt terepen.

A háttérben élénk szervezkedés kezdődött. Végül az egyházfőnek egy harmadik autót mutattak, egy másik Fiatot, és ezzel folytatta az útját. Előtte azonban még eligazították a holmit a csomagtartóban. Ferenc pápa a golyóálló limuzin helyett Rómában és külföldön is kisebb autókkal közlekedik.

Nem sokkal korábban Chilében is kalandos volt a pápai út. A pápamobilt kísérő rendőrnő ugyanis leesett a lováról, az egyházfő közvetlen közelében. Ferenc pápa megállíttatta az őt szállító járművet, kiszállt, és odament a rendőrnőhöz, aki elájult. Az egyházfő addig várt, amíg a mentők el nem látták a nőt.

Ferenc pápa ezzel alighanem szerzett néhány szimpatizánst. Amiatt viszont bírálatok érték, hogy Chilében az egyházfő semmit nem mondott arról a püspökről, aki állítólag eltussolta egy katolikus pap gyermekmolesztálási ügyeit. Ráadásul még a pápa által celebrált misén is részt vett.

Peruban a pápai látogatás a defekt mellett azzal is feltűnést keltett, hogy az egyházfő élesen bírálta a korrupciót a perui elnök jelenlétében. Pedro Pablo Kuczynski nemrég váratlanul megkegyelmezett elődjének, Alberto Fujimorinak, aki korrupció miatt ült börtönben.

Kuczynski viszont arról beszélt, hogy a pápa látogatásával több évtizedes sebeket gyógyíthat be, sőt elősegítheti a békét és párbeszédet Peruban.

atv.hu

További külföldi híreink