Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-01-18 20:59:00

A britek elfogadták az uniós kilépéshez szükséges törvénytervezetet

Elfogadta a brit alsóház azt a törvénytervezetet, ami az egyik előfeltétele a britek uniós kilépésének. A törvény végleges formájáról azonban még hónapokig tárgyalhatnak a brit parlamentben. Közben az Unió tisztségviselői és más politikusok egyre gyakrabban pedzegetik egy második brit népszavazás, vagy a kilépési folyamat visszafordításának lehetőségét.

A britek elfogadták az uniós kilépéshez szükséges törvénytervezetet

Fontos szavazás várt ma a parlamenti képviselőkre, a brit uniós kilépés folyamatának egy újabb mérföldköve. Az uniópárti aktivisták azonban mintha már előre beletörődtek volna az eredménybe. Az ilyenkor szokásos több tucat tüntető, és a transzparens-erdő ezúttal elmaradt. Csak két lelkes, EU-zászlóba csavart demonstráló jelent meg, mutatóba.

Bent minden az előzetes várakozásoknak megfelelően alakult: a londoni alsóház – 29 fős többséggel – jóváhagyta, hogy visszavonják a brit EU-tagságot rögzítő törvényt. A tervezet ezután a felsőház, a Lordok Háza elé kerül. Itt ugyanakkor a Brexit-népszavazás óta egyre többen vannak azok, akik nem szeretnék, ha országuk kilépne az Európai Unióból. És bár a folyamatot nem akaszthatják meg, a törvénytervezethez csatolt módosításokkal még hónapokig elhúzhatják csak ennek a törvénynek a végső elfogadását – miközben az országnak 2019 márciusára készen kellene állnia az Unió elhagyására.

Egyre több olyan hangot hallani ugyanakkor, amelyek szerint a brit emberek valójában már megbánták, hogy a kilépés mellett szavaztak, ezért vissza kellene fordítani a folyamatot, akár egy második népszavazás megtartásával.

Szerdán a személyesen is érintett ír miniszterelnök az Európai Parlament elnökével tartott sajtótájékoztatóján érvelt amellett, hogy szerinte nem menne szembe a demokrácia értékeivel és szabályaival, ha a britek tartanának egy második népszavazást is a kilépés kérdéséről
Az Európai Parlament strasbourgi ülésén pedig már arról beszélt, mennyi minden köti össze az íreket a brit emberekkel – még ha ezt sokszor nem is szeretik beismerni.

 „A származásunk, a vérünk is összeköt minket, ezért nagyon sajnálom a Brexit-tel kapcsolatos döntést, annyi mindent fogunk ezzel veszíteni” – mondta.

A kilépéspárti brit UKIP volt vezetője, Nigel Farage szerint azonban ebben a beszédben végre kibújt a szög a zsákból. Felszólalásában azzal vádolta meg az ír miniszterelnököt, hogy az – többekkel összejátszva – azon dolgozik, hogy a britek számára a lehető legrosszabb kilépési megállapodás jöjjön létre, ami olyan frusztrációt okoz, hogy emiatt végül visszafordítsák a Brexit-et.

atv.hu

További külföldi híreink