Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-01-16 07:04:00

A rejtélyes Észak-Korea: még a vezető születési dátumát is megváltoztatnák?

Kim Dzsong Un pontos születési dátumát sokáig titkolták, sőt, az észak-koreai naptárakban sem szerepel a kommunista vezető születésnapja. Ez azért is érdekes, mert édesapja és nagyapja születésnapja nemzeti ünnep az országban.

A rejtélyes Észak-Korea: még a vezető születési dátumát is megváltoztatnák?
Fotó: Reuters

„A Kedves Vezér” Kim Dzsong Il születésnapja az egyik legfontosabb nemzeti ünnep Észak-Koreában, ilyenkor többnapos programokkal készül az egész nemzet „A Fényes csillag napjára”. Kim Dzsong Un nagyapjának, Kim Ir Szennek április 15-i születésnapját a „Nap napjának” nevezik, ami szintén fontos nemzeti ünnep az országban. Ehhez képest Kim Dzsong Un születésnapját egyáltalán nem ünnepli az ország, születésének napja még a nemzeti naptárban sem szerepel.

Változtatják az évszámokat?

2016-ban a vezér nagynénje egy interjú során elmondta, hogy Kim Dzsong Un 1984. január 8-án született, addig csak találgatni lehetett, hány éves valójában a kommunista vezető. A brit Express hírportál viszont arról ír, hogy a diktátor propagandistái szerint nem elég karakteres a születési dátuma, ezért két évet csalnának: születési dátumát 1982-re változtatnák, így nagyapja után 70, míg édesapja után 40 évvel születne. Szakértők szerint ezzel kívánják még erőteljesebbé tenni a vezető tekintélyét.

Nem ez lenne az első eset, hogy megváltoztatják a születési dátumot Észak-Koreában: Kim Dzsong Il születésnapját 1941. február 16-ról 1942-re változtatták. A január 8-ai dátumot erősíti az az alkalom is, amikor Dennis Rodman egy dallal kedveskedett barátjának. Rodman az egyetlen amerikai, akivel szóba áll az észak-koreai diktátor. Az exkosaras egy phenjani kosármeccsen a Happy Birthday-t énekelte el a vezetőnek, a felvételt viszont Észak-Koreában nem lehetett megtekinteni, sőt, az ott élőknek azt mondták, Rodman egy „speciális dallal” kedveskedett a vezérnek, ezzel is kifejezve tiszteletét Kim Dzsong Un felé.


A svájci évek

Kim Dzsong Un 1996-ban, testvére Kim Jong Chol 1992-ben ment Svájcba, ekkor nagynénjüknél, Ko Yong Suk-nál éltek, aki korábban a Washington Postnak mesélt erről az időszakról.

„Egy normális házban, normális családként éltünk. Olyan volt, mintha én lettem volna az anyukájuk” – mondta a portálnak a nagynéni. Az iskolai szünetekben a nagynéni és férje a francia Riviérára és Olaszországba vitte nyaralni a testvéreket. Kim Dzsong Un egyébként Pak Un néven látogatta a svájci nemzetközi iskolát, ahol úgy tudták, Kim a berni Észak-Korea nagykövetség kertészének fia.

A The Daily Beast most Kim Dzsong Un egyik volt osztálytársát szólaltatta meg, aki a 1990-es években egy svájci iskolában járt egy osztályba a vezetővel. Joao Micaelo arról mesélt a portálnak, hogy Kimnek jó humorérzéke volt, és nagyon szerette a kosárlabdát, különösen a Chicago Bullst.

„Nagyon jó barát volt. Sokat nevettünk együtt, ő egy jó fiú. Imádta a kosárlabdát és sokat játszottunk együtt” – mondta Micaeo a The Daily Beastnek. A volt osztálytárs elmondta, nem tudott semmit az életéről. Egy másik volt osztálytárs a német Welt am Sonntag újságnak szintén arról beszélt, hogy Kim imádta a kosárlabdát, de utált veszíteni.

Kim 2000-ben váratlanul, az iskolai tanév közepén tűnt el az iskolából, ekkor ment vissza Észak-Koreába.

Miért titkolják?

Az Independent arról ír, egészen egyszerű oka vannak annak, miért titkolják a vezető születésnapját: a felmenők iránti tisztelet miatt. A lapnak nyilatkozó szakértők úgy vélik, túl korai lenne, ha a fiatal Kim Dzsong Un személyi kultuszát ilyen magasra emelnék. Szakértők szerint azért lehetséges, hogy Kim Dzsong Un születésnapja még a naptárban sincs bent, mert a fiatal vezető uralkodásának egy korai szakaszában van, és kapkodásnak tűnhetne, ha ugyanúgy ünnepelné a nép, mint a „Nagy Vezér” és a „Kedves Vezér” születésnapját.

Kim Ir Szen és Kim Dzsong Il arcképét kitűzőn, bal mellkasuk felett hordják az észak-koreaiak. A lap azt írja, a fontosabb évfordulókon elvárt, hogy az észak-koreai lakosok leróják tiszteletüket Kim Ir Szen és Kim Dzsong Il előtt, mindezt pedig a hatóságok ellenőrzik.

atv.hu

További külföldi híreink