Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2018-01-13 06:21:00

Fizetés a börtönbe, fegyver a mentőben: ezért fagyasztaná be a pénzeket Trump

Hatalmas támogatástól eshetnek el Mahmúd Abbászék, miután az amerikai elnök kilátásba helyezte az éves segélyek megvonását.

Fizetés a börtönbe, fegyver a mentőben: ezért fagyasztaná be a pénzeket Trump

Donald Trump azt tette szóvá a palesztin vezetésnek, hogy azok nem igazán törik magukat, hogy tárgyalásokat folytassanak Izraellel.

Évi 600 millió dollár

Trump felvetése után egyből megindultak a találgatások, hogy konkrétan milyen lépések követhetik az elnöki figyelmeztetést. Az elmúlt időszakban évente körülbelül 600 millió dollárt kaptak a palesztinok Washingtontól, amely nagyrészt három részből tevődik össze.

Pénzt kapnak először is az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatalától (USAID), amelyen keresztül az amerikai külügyminisztérium biztosít segélyeket a világ különböző országainak.

1994 óta a USAID összesen több mint 5,2 milliárd dollárt folyósított.

Ezt a pénzt a Palesztin Hatóság az önnön fejlesztésére és fenntartására, adósságtörlesztésre, az állami és magánszektor gazdasági élénkítésére, infrastrukturális fejlesztésekre, oktatásra, és a Gázai övezet egészségügyi, illetve humanitárius támogatására fordította a közzétett adatok szerint.

Másrészt külön gazdasági támogatást nyújt Washington a törvényesség és a rend fenntartásához is a Palesztin Hatóságnak. Ez az összeg 2016-ban 290 millió dollár volt. A harmadik forrás pedig az ENSZ palesztin menekültek segélyezéséért felelős szervezete (UNRWA), amelynek legnagyobb befizetője az Egyesült Államok. Az UNRWA-t 1949-ben hozta létre az ENSZ Közgyűlése azzal a céllal, hogy segítse azokat a palesztinokat, akik az arab–izraeli háborúk következtében elvesztették otthonukat és megélhetésüket. Központja Gázában található – csak a városban 11 500 alkalmazottal rendelkezik. Éves költségvetése körülbelül 1,2 milliárd dollár, amelyből több százmilliót Gázában költenek el.

Fegyverek és terroristák a mentőautókban

A szervezet azonban nem igazán semleges tényezőként működik a térségben, hanem szorosan kötődik a Gázai övezetet uraló Hamasz terrorszervezethez. Egyesek szerint a Hamasz szócsöve, valamint eszköze lett az Izrael ellen folytatott propaganda-, illetve fizikai háborúban is. Palesztin alkalmazottai között pedig vannak olyanok, akik nyíltan terrortevékenységeket támogatnak, sokan az interneten is erőszakra buzdítanak.

Köztudott az is, hogy a szervezet iskoláiban és kórházaiban olyan rakétákat és lövedékeket tárolnak, amelyeket a Hamasz az Izraellel szembeni akcióiban vet be.

Az intézmények dolgozóit pedig már többször élőpajzsként használta a terrorszervezet, a mentőautóikat fegyverek és terroristák szállítására is használják.Az ENSZ-szervezet a tevékenységét önkéntes, főleg kormányoktól származó adományokból tartja fent. A legtöbb támogatás az Egyesült Államoktól származik, amely 2016-ban 368 millió dollárt utalt át az UNRWA-nak. 152 milliót közvetlenül a szervezetnek, 216 millió dollárt pedig az UNRWA munkájával kapcsolatos projektekhez adtak.

Fizetés a bebörtönözötteknek

Trump azon felvetése, hogy befagyasztja a palesztinoknak szánt pénzeket, nem újkeletű az Egyesült Államokban. Az amerikai kongresszus már korábban kezdeményezte a palesztin segélyek felfüggesztését amiatt, hogy a Palesztin Hatóság havi fizetést biztosít terroristák, illetve öngyilkos merénylők családjainak.

A palesztin vezetők nem is rejtik véka alá, hogy fizetéseket és egyéb juttatásokat biztosítanak azoknak, akik támadásokat követtek el izraeliek ellen.

Mahmúd Abbász úgy fogalmazott, ezt „társadalmi felelősségüknek” tartják. Az Izraelben bebörtönzött palesztinok annál nagyobb támogatást kapnak, minél hosszabb büntetést szabnak ki rájuk. Ha egy palesztint több mint 30 évre zárnak börtönbe, akkor havonta több mint 3000 dollárra számíthat. A Hamasz egyik terroristájának állítólag 100 ezer dollárt fizettek például. Ramallah a 2017-es költségvetéséből mintegy 153,4 millió dollárt biztosított a palesztin bebörtönzöttek támogatására, ami 13 százalékkal több, mint amennyit az előző évben erre a célra fordított.

Az izraeli kormány azonban egyes médiabeszámolók szerint a színfalak mögött arról akarja meggyőzni az amerikai elnököt, hogy ne azonnal, hanem fokozatosan vonja meg támogatását a palesztinoktól. Némelyek ugyanis attól tartanak, hogy a lépés humanitárius katasztrófához vezethet Gázában, ami Izraelre is óriási terhet róhat.

A teljes cikk a Hetek pénteken megjelent számában olvasható.

atv.hu

További külföldi híreink