Nagyvilág

2018-01-12 06:51:00

Putyin is berúgta a kampánymotort, de nem kell tartania az ellenzéktől

Zajlik az elnökválasztási kampány Oroszországban, aminek időpontját az orosz parlament felsőháza március 18-ra írta ki. Az eredmény tekintetében nagy meglepetésre senki nem számít, főleg, hogy a választási bizottság megakadályozta a legnépszerűbb liberális ellenzéki jelölt indulását.

Bár a kampány hivatalosan már december közepén megkezdődött, Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön látogatott el először a neki dolgozó önkéntesek közé. Üzenőtáblájukra azt írta: Köszönöm a bizalmukat és a csapatmunkát. „Egy kampányközpontban dolgozni nem formális dolog. Az emberek a közvetlen kommunikációt várják, ezért fontos, hogy az a leghatékonyabb, leghasznosabb és legőszintébb legyen” – mondta kampánya céljáról Putyin.

A főként fiatalokból álló csapat lelkesen fogadta, a találkozó végén pedig ő is kapott egy kampányszlogennel ellátott pulóvert. Ezek közül az egyik azt hirdeti, hogy „Erős elnök”, a másik pedig, hogy „Csak előre”. Az orosz elnök friss ígéretei között szerepel például az, hogy május 1-étől megemelik a minimálbért, ami így eléri majd a létminimum összegét.


Vlagyimir Putyin egy korábbi bejelentése szerint nem az általa alapított párt, az Egységes Oroszország színeiben, hanem független jelöltként indul a sorban második, de összességében immár 4. elnöki ciklusa elnyeréséért.

A választási testület január végégig fogadja el az indulni kívánók jelentkezését. A végleges jelölti lista várhatóan február 10-ére áll össze. Az már biztosnak tűnik, hogy Vlagyimir Putyin kihívójaként elindul az államfői pozícióért az eddig főleg tévés celebként ismert Kszenyija Szobcsak, a jobboldali populista Liberális Demokrata Párt vezetője Vlagyimir Zsirinovszkij, és a Kommunista Párt jelöltje is.

A liberális ellenzék legnépszerűbb alakja azonban nem indulhat az elnökválasztáson. A többek között tömegtüntetéseket és korrupcióellenes megmozdulásokat szervező Alekszej Navalnij jelölését a Központi Választási Bizottság bűnözői múltjára hivatkozva utasította el. A kétes döntés azonban az Európai unió szerint megkérdőjelezi az egész orosz elnökválasztás demokratikusságát.

atv.hu

További külföldi híreink